Za nami je tretji Rudarski maraton, ki je letos potekal pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije 2012-2017.

Rudarskega maratona 2018, ki ga je Zavod Savus pripravil v nedeljo, 22. aprila 2018, se je udeležilo 114 tekačev iz vse Slovenije, od tega pet iz Hrvaške in dva iz Srbije. Lahko torej rečemo, da je bila letošnja udeležba prvič tudi mednarodna. Tekli so na 10- in 21-kilometrski progi. Tekači so startali ob 11. uri v Evroparku v Zagorju ob Savi. Tekli so čez Slačnik, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Tek so zaključili v Hrastniku. Tekači na 21 km so tekli še en krog preko rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo ter pretekli še enkrat 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku. Ob progi so jih spodbujali domačini in drugi navijači, na voljo so jim bile tudi okrepčevalnice. Na cilju jih je čakala topla malica.

Rudarski maraton je edina tovrstna tekaška preizkušnja daleč naokoli, ki teče tudi po rudniški jami, tekači pa morajo v njej teči s čelado in svetilko. Spodbuja jih navihani jamski škrat Perkmandeljc.

Zmagovalci v absolutnih kategorijah

Ženske, 21 km:

 1. mesto: Mojca Koligar
 2. mesto: Anja Robavs
 3. mesto: Tjaša Sotlar

Moški, 21 km:

 1. mesto: Jan Tretjak
 2. mesto: Robert Vindiš
 3. mesto: Dušan Podlogar

Ženske, 10 km:

 1. mesto: Mateja Baš
 2. mesto: Nikolina Ilijanič
 3. mesto: Lea Čebin

Moški, 10 km:

 1. mesto: Miran Cvet
 2. mesto: Tim Seničar
 3. mesto:Aleš Gorenc

Tekači so se strinjali, da teče Rudarski maraton po najbolj nenavadni progi v Sloveniji. Tek je super, so povedali, proga se vzpenja in pada. Najbolj nenavadni del je pred vstopom v rudnik, saj se mora tekač ustaviti in si na glavo povezniti čelado ter naglavno lučko. Večina pa teče z njo kar od starta naprej. Tekačem pride prav tudi ročna svetilka, saj je v rudniku res temno. A doživetje je nekaj posebnega, so povedali po preizkušnji.

Rudarski maraton organizira Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega časopisa Zasavc.net, ki sta tudi glavna medijska partnerja dogodka. Zavod Savus pripravlja dvakrat letno tudi adrenalinsko jamsko preizkušnjo Jamatlon. Vse dogodke in prireditve, ki jih organizira, izvaja z namenom ohranjanja industrijske in kulturne zasavske dediščine ter promocije zasavske regije.