Dan odprtih vrat Rudarskega muzeja Zagorje bo v petek 1. septembra. Brezplačni vodeni ogled po muzeju bodo organizirani od 9. do 17. ure. Ob 16. uri bodo ustvarjalne delavnice z risanjem motivov na rudarsko tematiko z Milanom Razborškom.

240 LET RUDARJENJA V ZAGORSKI DOLINI, MUZEJ LETOS 22. LETO

Rudarski muzej Zagorje je prvič svoja vrata odprl 17. novembra 1995, kot spomin na 240 let rudarjenja v Zagorski dolini. Občina Zagorje ob Savi skrbi za ohranjanje rudarske dediščine in je v letu 2015 končala svoj projekt obnove ter pomladitve rudarskega muzeja, ki se od septembra 2015 ponaša z novimi dodatnimi interaktivnimi vsebinami, ki privabljajo obiskovalce iz vseh koncev Slovenije ter drugih držav.

PRIJAZNO POVABILO

»Tudi vas vabimo v naše kraje, ker le tako lahko občutite gostoljubnost prebivalcev, pestro turistično ponudbo ter bogato rudarsko dediščino, ki obiskovalce vabijo k raziskovanju naše zelene doline.«, iz rudarskega muzeja prijazno vabijo obiskovalce.

O MUZEJU

»Zbirka rudarske dediščine v muzeju obsega veliko število fotografij, ki prikazujejo razvoj rudarstva v naši dolini. V muzeju se nahaja tudi zbirka orodij, kamnin, ter rudarskih pripomočkov, ki so jih rudarji uporabljali pri svojem delu. Neposredno ob muzeju se nahaja tudi zbirka rudarske težke mehanizacije (lokomotiva, rudarski vozički…), ki prikazuje hiter napredek tehnik izkopavanja premoga. Veliko zanimivost predstavlja imitiran rov, v katerem je urejen prikaz razvoja jamskega podporja ter tehnike odkopavanja premoga. Kot zanimivost je obiskovalcem na ogled tudi multimedijska projekcija o rudarjenu v naši dolini.«, še dodajajo.

V MUZEJ Z NAJSODOBNEJŠO TEHNOLOGIJO… NI PROBLEMA!

»Muzej je prvi pri nas, ki je zasnovan interaktivno, zato si ga lahko ogledate tudi sami s pomočjo pametnih telefonov. Nimate zakupljenega prenosa podatkov? Nič zato: v muzeju je urejena brezplačna WI-FI povezava do svetovnega spleta, kar pomeni da lahko do interaktivne vsebine dostopa vsak brezplačno.«