Rušenje nekdanje strojne tovarne v Trbovljah ustavljeno zaradi dragocene zapuščine v njej

Občina Trbovlje se je v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS in lastnikom STT, podjetjem Toming inženiring, d. o. o dogovorila, da se do 15. 9.  zaustavijo dela v STT z namenom, da bodo ekipe Ministrstva za kulturo v tem času poskrbele za odstranitev in ohranitev sgraffita Maksa Kavčiča. Ministrstvo bo prav tako krilo stroške takšne restavracije.

 

Kot je dejal Aleš Gulič, je Kavčičev Sgraffito v velikosti 3 x 6 šest metrov izjemnega pomena, saj obstajata le še dva podobna primerka – eden v neki velenjski šoli ter drugi v Umetnostni galeriji Maribor, kjer pa je zakrit s steno. Po Guličevih besedah je podobno uničenje doletelo že več umetniških del, ki so bila del nekdanjih propadlih tovarn.

Kavčičevo delo v tehniki sgraffito je zelo dobro ohranjeno, čeprav so v prostorih razpadajoče tovarne nekaj let domovali narkomani, je povedal Gulič. Po njegovih informacijah naj bi tovarno porušili za potrebe trgovskega centra, ki ga gradi Supernova.

Občina se zahvaljuje tudi lastniku, ki je z zaustavitvijo del, kar sicer zanj predstavlja še dodaten strošek in pa drugačno organizacijo dela, kljub temu omogočil, da se delo umetnika ohrani. Obenem pa bi na občini želeli opozoriti vse, ki se nepooblaščeno sprehajajo po gradbišču, da je to nevarno in prepovedano, saj gre za gradbišče, kjer veljajo posebna pravila. Zato vse mimoidoče vljudno naprošajo, da ne prestopajo ograj, ter se sprehajajo po gradbišču ali stavbi.

Trboveljska tovarna strojev – STT, za katero so naročili stensko sliko pri uglednem slikarju iz Maribora, se je sredi 50. let minulega stoletja raztezala na 28.000 kvadratnih metrih, bila je največja tovarna rudarskih strojev na Balkanu, narejena za 1000 novih delovnih mest v revirjih.