S svojim delom prižigajo iskrice upanja v njihovih očeh

Vir fotografije: FB stran RDEČI KRIŽ Hrastnik https://www.facebook.com/RDE%C4%8CI-KRI%C5%BD-Hrastnik-627584707300032/photos/a.627613737297129/627613573963812

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Hrastnik je letos dobil Zlato priznanje Občine Hrastnik za humanitarno delo in izredno angažiranje v času razglašene epidemije COVID – 19. Svoje priznanje so znova upravičili s svojim delom in pomočjo v Domu starejših Hrastnik, ko je bilo sedaj v drugem valu novega koronavirusa ravno v Hrastniku najhuje.

Že v začetku julija so trije prostovoljci z dvemi vozili prevzeli razvažanje kosil starejšim občanom na domu. Kosila, ki so jih pripravili v Domu, so prostovoljci razvozili in servirali 47 uporabnikom v skladu z navodili NIJZ in s tem razbremenili zaposlene v Domu Starejših, da so se lahko posvetili le skrbi za stanovalce.

Ena od prostovoljk bo trikrat tedensko obiskovala oskrbovance Doma starejših Hrastnik, ki zaradi karantene preživljajo težke čase, se z njimi pogovarjala, jim pomagala pri stiku s svojci. Psihosocialna pomoč je pri starejših ljudeh zelo pomembna, da se ne bi počutili osamljene in pozabljene.

 

Ob vsej pomoči v domu pa prostovoljci in zaposleni na Rdečem križu opravljajo še mnogo drugih del, ki so v njihovem delovnem načrtu in jih ljudje potrebujejo: S toplimi obroki so dnevno oskrbovali starejše in socialno ogrožene občane, ki sami niso mogli poskrbeti za toplo kosilo. Pripravili in dostavili so preko 200 paketov pomoči, opravljali so najnujnejše nakupe za starejše in bolne, v času šolanja od doma so pričeli z zbiranjem računalniške opreme za tiste osnovnošolce, ki računalnikov niso imeli, da bi le-ti lahko sledili šolskemu delu, v juniju pa so organizirali in izvedli tudi krvodajalsko akcijo, še eno pa načrtujejo za konec leta.

S svojim delom dokazujejo, da v Zasavju še obstajajo Ljudje! Naj jim ne zmanjka njihove človečnosti in volje pomagati še naprej. Zaradi njihovega dela je svet lepši.