Vir fotografije: Šola zdravja https://solazdravja.com/skupine/litija/

Mnogi starostniki se zavedajo, kako pomembna je vsakodnevno gibanje, da ostanejo čili in pri močeh. Pa vendar jutranja vadba, ki jo širom Slovenije izvaja Društvo šola zdravja, ni le razgibavanje. Je tudi priložnost za druženje – za ohranjanje stikov z vrstniki, ki nas držijo pokonci.

»Jutranja vadba je ritual, ki ga v našem obdobju še kako potrebujemo. Najprej imamo telovadbo za telo, potem pa za dušo – klepet«, je o vplivu vsakodnevne vadbe na kakovost življenja v tretjem življenjskem obdobju, povedala 71-letna vadeča iz Pirana, ki je članica Društva šola zdravja.

Prav prijateljstvo, pogovor in druženje je poleg telesne aktivnosti, ki ohranja gibljivost telesa glavna spodbuda, da se vadeči udeležijo vsakodnevne vadbe. Pa seveda tudi dobro počutje, ki se ob vsem tem razvije. »Domov prideš z novo energijo. Vesela, da si nekaj naredila zase«, pravi 64-letna vadeča iz Maribora, ki je omenila tudi, da v skupinah negujejo dobre vrednote. »Spoznavamo kaj pomeni prostovoljstvo in veže nas skrb za sočloveka«. Vadeče skupine po Sloveniji namreč v večini delujejo prostovoljno in veliko doprinašajo svojemu lokalnemu okolju, saj se prostovoljstvo med člani širi tudi na ostale aktivnosti.

»Boljši odnosi do sokrajanov, sosedov, domačih se razvija spontano«, pravi 64-letna vadeča iz skupine Društva šola zdravja iz Prekmurja. Vsakodnevno gibanje pripomore ne samo k boljšemu zdravju, ampak tudi boljšim odnosom v družbi.

86-letna gospa iz Ljubljane se je spomnila svojih prvih tednov telovadbe z vadbo 1000 gibov izpred 10 let, »ko sem se vrnila domov, sem začutila lahek korak na stopnišču. Sama sebi nisem mogla verjeti spremembam pri hoji. To mi je dalo še večjo željo po razgibavanju. Po šestih mesecih mi je morala zdravnica za polovico zmanjšati zdravila proti visokemu pritisku.«

Vsi tisti, ki pa se sprašujete, če bi zmogli tudi vi spremeniti svojo jutranjo rutino in ji dodati nekaj za telo in dušo, naj so vam člani Društva šola zdravja spodbuda. Ali, kot pravi eden izmed vadečih, 57-letni gospod iz Šoštanja, »če zmorejo moje sošolke (vadeče) – zmorem tudi jaz. Čim več se nas zbere, lepše je.«

Tekst je po odgovorih vadečih v raziskavi Fakultete za šport zapisala Ana Pirih.

Šola zdravja izvaja vadbe tudi v Zasavju – v Trbovljah, Zagorju, Kisovcu in na Izlakah, pa v Litiji, v Šmartnem, v Kresnicah in na Savi. Več informacij o vadbah in Društvu šola zdravja boste našli na www.solazdravja.com

Morda boste v teh zasneženih dneh raje doma na toplem, ampak telovadili boste lahko vseeno, saj  se vadba “1000 gibov” do konca marca izvaja preko Zooma vsak delavnik od 8. – 9. ure.