Epidemiološki podatki o gibanju števila okužb z novim koronavirusom namreč kažejo, da smo spet nazaj v črni fazi, ki po vladnem načrtu sproščanja ne dovoljuje pouka v šolah. Zasavske osnovne šole so zato že prejele okrožnico Ministrstva za izobraževanje znanost in šport o tem, da se bo od ponedeljka spet izvajal pouk na daljavo. 

Iz besedila okrožnice je razvidno, da bodo od ponedeljka dalje vrtci delovali v zmanjšanem obsegu – zagotavljali bodo le nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo pa bo za vse učence osnovnih šol ter glasbenih šol spet potekalo na daljavo. V osnovnih šolah je za učence prve triade predvideno tudi nujno varstvo in sicer za »tiste učenke oz. učence, katerih sta oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali Policiji, kar se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca«. Sprememba odloka začne veljati 30. januarja in velja do 5. februarja 2021.

V drugih “rdečih” regijah po Sloveniji se pouk nadaljuje spet v torek, saj v ponedeljek vse učitelje in ostale zaposlene na šolah spet čaka testiranje s hitrim antigenskim testom, pouk pa bo ta dan potekal na daljavo.