Most v Savi pri Litiji je bil zgrajen leta 1936 in obnovljen po II. svetovni vojni. Njegova dolžina znaša 98,5m in širina 5,0m. Ugotovljene so poškodbe lesenih mostnic in večji posedek srednjega polja nosilnega paličja. Za primerjavo je most v Jevnici bil zgrajen leta 1957 in po veliki utrujenosti ter poškodbah saniran lani.

Občina Litija bo, po besedah podžupana občine Litija, zadolženega za gospodarsko infrastrukturo Borisa Doblekarja, v letošnjem letu začela obnavljati dotrajan leseni most čez reko Savo v naselju Sava pri Litiji. Most propada in ne prenese več večjih obremenitev, zato ga je nujno potrebno obnoviti. K slabemu stanju so prispevali tudi vozniki, ki niso upoštevali zgornje nosilnosti mostu 2 toni. Za prebivalce naselja Sava pri Litiji in okoliških vasi pomeni most najbližjo povezavo z glavno cesto Trbovlje – Ljubljana. Mnogo občanov pa most, ki je edinstven v Sloveniji prečkajo peš, še posebej krajani Spodnjega Loga, ki pa imajo veliko težavo, da se do njega prebijejo po nevarni zelo prometni glavni cesti, ki nima urejenega varnega hodnika, niti kolesarske steze. Zato jih je upravičeno strah za življenja svojih najmlajših, ki to cesto in most uporabljajo za pot v šolo in na vlak na Savi.

Za portal Naše Zasavje je podžupan pojasnil, da se intenzivno išče rešitev tudi za ta pereč problem. Dodal je še, da Občina v kratkem pričakuje obisk delegacije z Direkcije za infrastrukturo RS, skupaj si bodo ogledali problematičen odsek in poskusili najti primerno rešitev tako za varno peš hojo Ložanov, kot za zavijalni pas na Savski most.

N.Z.