V četrtek so se poklicni gasilci zbrali na protestnem shodu v Ljubljani in od vlade zahtevali pošteno obravnavanje njihovega dela, kar pomeni odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij. Glede na odzive ministrice Hovnikove in ministra Šarca je mogoče sklepati, da vlada poklicnim gasilcem ni najbolj naklonjena. Na dogodek pa se je odzvala poslanska skupina SDS, ki je v petek vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za obrambo glede odprave plačnih nesorazmerij na področju poklicnega gasilstva.

Poslanec SDS Andrej Kosi, ki je tudi sam prostovoljen gasilec, je na novinarski konferenci povedal, da so poklicni gasilci “na legitimni način izrazili svoje nezadovoljstvo nad neposlušnostjo aktualne vlade pri njihovih zahtevah po odpravi plačnih nesorazmerij in uvrstitve v višje plačne razrede.

Vlada je gasilcem obljubila, da se bodo plačna nesorazmerja začela odpravljati s prenovo plačnega sistema javnega sektorja, do takrat pa ne bo novih ločenih pogajanj. Sindikat gasilcev pa se je oktobra lani z vlado dogovoril, da do junija poklicni gasilci ne bodo stavkali, da pa se bodo do takrat posluževali drugih sindikalnih aktivnosti, kot je bil na primer četrtkov protestni shod.

Poklic gasilca je težko primerjati z drugimi poklici v javni upravi; Kosi je poudaril da “gasilci opravljajo humano in neprecenljivo delo, saj 24 ur na dan in 365 dni v letu pomagajo pri reševanju premoženja in življenja.” Zato je umeščenost večine poklicnih gasilcev med 24. in 28. plačni razred v plačnem sistemu, malodane sramotna, saj skoraj četrtina plačne lestvice poklicnega gasilstva prejema minimalno plačo. Zato se ne gre čuditi, da je vedno manj interesa za delo v gasilskih brigadah.

V poslanski skupini SDS so se zato odločili, da podajo zahtevo za sklic nujne seje matičnega delovnega telesa, Odbora za obrambo, kjer bi skupaj s predstavniki vlade obravnavali omenjeno problematiko in skupaj poskušali najti ustrezne rešitve.