SDS zahteva ukrepe za pospešitev črpanja evropskih sredstev

Odbor DZ za zadeve EU bo danes na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o problematiki črpanja evropskih sredstev. To je po oceni poslancev največje opozicijske stranke katastrofalno, zato je pristojni minister Marko Bandelli napovedal pripravo načrta pospešitve črpanja ter njegovo predstavitev na seji državnega zbora.

Slovenija ima v tekočem programskem obdobju 2014-2020 na voljo nekaj več kot tri milijarde evrov, a jih še nikoli ni črpala tako slabo kot v zadnjih letih, opozarjajo v SDS. Kot so zapisali v zahtevi za sklic izredne seje DZ na to temo, je naša država ena od desetih članic, ki lani ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Tudi po skupni porabi sredstev je Slovenija po opozorilih SDS ena izmed petih najslabših članic, ki črpajo evropska sredstva.

 

Podatki kažejo, da je stanje na področju črpanja tako slabo, da naši državi grozi celo izguba statusa neto prejemnice iz evropskega proračuna, so zapisali v zahtevi za sklic izredne seje. Črpanje bi moralo biti boljše, saj gre pravzaprav za naša edina razvojna sredstva, pomembna tudi za razvoj lokalnih skupnosti, so dodali.

Ob tem se sprašujejo, kdo bo odgovarjal za takšno stanje in kako je lahko v novem programskem obdobju črpanje slabše kot pa v prejšnjem, če pa naj bi si medtem nabrali več izkušenj.

Sklep, naj vlada v 30 dneh pripravi načrt pospešitve črpanja evropskih sredstev, so predlagali v SDS, člani odbora pa so ga soglasno podprli.

vir: STA