Vir fotografije: Karate klub Trbovlje

Hrastničanki Urša in Barbara Haberl, članici Karate kluba Trbovlje, sta bili v začetku leta uvrščeni na seznam osmih slovenskih reprezentantov, ki bi se maja v Parizu borili za zadnja prosta mesta na olimpijskih igrah v Tokiu.

Da sta se sestri Haberl uvrstili na seznam kandidatov, ni presenečenje, saj sta – med drugim – obe aktualni državni prvakinji tako pri mlajših članicah kot članicah, obe pa sta tudi ekipni članski državni prvakinji. Na olimpijskih igrah bodo pri karateju tekmovalci nastopili le v treh namesto v petih težnostih kategorijah (združujejo se po dve najlažji in najtežji kategoriji), tako da bo na kvalifikacijskem turnirju lahko nastopila le ena izmed sester Haberl – ali mlajša Urša, ki nastopa v kategoriji do 50 kilogramov, ali njena starejša sestra Barbara, ki sicer nastopa v eni težnostni kategoriji višje.

Ker so olimpijske igre v Tokiu prestavljene na leto 2021, je Svetovna karate zveza prestavila tudi kvalifikacijski turnir (datum kvalifikacij zaenkrat še ni znan). V Parizu si bodo vozovnico za Tokio priskrbeli le prvi trije v posameznih težnostih kategorijah. Trenutno je za vse športnike situacija podobna, saj je pri treningu potrebno upoštevati navodila pristojnih organov. Za program dela v tem obdobju usklajeno skrbijo klubski in reprezentančni trenerji, Urša in Barbara pa sta v prednosti zato, ker lahko kot sestri trenirata skupaj, kar je pri karateju še posebej pomembno.

Vir fotografije: Karate klub Trbovlje

Prihodnje leto bo Karate klub Trbovlje praznoval 50. obletnico karateja v Trbovljah. Naj jim bo dolgoletna želja in sanje milijone karateistov po vsem svetu, da postanejo del olimpijske zgodbe najlepše darilo za njihov jubilej.