25. junija 1991 je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

V ponedeljek, 25. junija, smo praznovali 27. rojstni dan Slovenije. Tega dne leta 91, sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.

Ob razglasitvi samostojne Slovenije 25. junija 1991 je v slovenskem parlamentu izbruhnilo nepopisno veselje. Ob tem pa se je tedanji predsednik in zadnji šef slovenske Komunistične partije držal kot na pogrebu, ker samostojna Slovenija ni bila nikoli njegova intimna opcija.

“Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!” je ob razglasitvi samostojne Slovenije dejal predsednik Skupščine Republike Slovenije France Bučar.

Kar 95 % udeležencev plebiscita ZA samostojno Slovenijo

Razglasitev, ki je bila v skladu z rezultati plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990 in na katerem so se slovenski volivci odločali: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”, je upravičeno požela val navdušenja. Še posebej zato, ker se je kar 95 odstotkov udeleženih (88,5 odstotkov vseh volivcev) odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Samo pri Milanu Kučanu, predsedniku predsedstva, je bilo zelo jasno opaziti grenak priokus, kajti zanj osamosvojitev Slovenije nikoli ni predstavljala njegove srčne želje, zato je pred tem storil marsikaj, da do osamosvojitve sploh ne bi prišlo.

Ob tem pa je precej nerazumljivo, da ga nekateri še vedno štejejo med najpomembnejše slovenske osamosvojitelje!

Še video, ki prikazuje začetek vojne za Slovenijo.