Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 43 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Ker je bolezen še precej neraziskana, pri ljudeh pa vzbuja mešane občutke – strah, nezaupanje, jezo ali tudi sebično brezbrižnost, vam v Diagnostičnem laboratoriju ZD Trbovlje ponujajo možnost testiranja za dokazovanje prisotnosti protiteles proti koronavirusu SARS CoV-2.

Testiranje je namenjeno dokazovanju prebolele okužbe s SARS-CoV-2. Ker gre za nov virus in je nemogoče poznati vse oblike okužbe (le-ta lahko poteka tudi brez ali z zelo blagimi simptomi in znaki), zato niti ni nujno, da se posameznik zaveda, da je že prišel v stik z virusom in razvil protitelesa.

Kaj nam test pove?

Test temelji na dokazovanju prisotnosti protiteles v krvi, ki se razvijejo po okužbi. Če so v krvi prisotna protitelesa pomeni, da je človek prišel v stik z virusom. Moramo pa se zavedati, da serološki test ni uporaben za dokazovanje trenutne okužbe z virusom, saj se protitelesa v telesu pojavijo po začetku okužbe s časovnim zamikom.

Testirate se lahko kadarkoli, razen če že imate simptome in znake akutne okužbe (slabo počutje, utrujenost, nahod, povišana telesna temperatura, kašelj) – za dokazovanje trenutne okužbe je najprimernejše določevanje ribonukleinske kisline (RNK) v respiratornih kužninah z metodo verižne reakcije s polimerazo v realnem času (RT-PCR). Najpogosteje se  za dokazovanje trenutne okužbe odvzame bris nosno-žrelnega prostora.

Če je rezultat presejalnega serološkega testiranja za dokazovanje prisotnosti protiteles proti koronavirusu SARS CoV-2 pozitiven, to pomeni, da je pacient v preteklosti že prišel v stik z virusom SARS-CoV-2 in razvil protitelesa. Če pa je vaš rezultat negativen, pa v preteklosti še niste prišli v stik z virusom SARS-CoV-2.

 

Kaj moram storiti, da bi se testiral?

Odvzem vzorcev je možen od ponedeljka do četrtka med 7.15 in 17.00, ter v petek med 7.15 in 13.00,  za odvzem pa se je potrebno predhodno naročiti na telefonsko številko laboratorija 03 56 24 170. Test je samoplačniška storitev.

CENA PRESEJALNEGA SEROLOŠKEGA TESTA JE 25€

 

OPOZORILO:

Test tudi ni uporaben pri prestopu meje ali skrajšanju odrejene karantene!

Dokaz prisotnosti protiteles v krvi še ne zagotavlja imunosti, saj stopnja zaščite po preboleli okužbi še ni znana.

 

Če vas zanima, če ste virus SARS-CoV-2 preboleli brez da bi to opazili, se čimprej naročite v laboratoriju trboveljskega Zdravstvenega doma na presejalni test.