Včeraj so se tudi pri nas pošteno stresla tla. Nekaj čez 12.uro je potres z epicentrom v mestu Petrinja na Hrvaškem dosegel magnitudo 6,1, čutili pa smo ga prebivalci širom po Sloveniji, pa tudi v Italiji in Avstriji.

V Petrinji so se tla od ponedeljka že večkrat zatresla. Po navedbah direktorica hrvaške seizmološke službe Ivančićeve se trese vsako minuto, potresov z magnitudo višjo od 3 pa je bilo med 25 in 30.

Danes zjutraj so Hrvaško spet stresli trije močnejši potresni sunki; čutiti jih je bilo  tudi ponekod v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo ponovno na območju hrvaškega mesta Petrinja.

Za mnogimi prebivalci Petrinje, Siska in okoliških krajev, kjer so posledice potresov najhujše, je huda noč. Mnogi so jo preživeli na prostem ali v avtomobilih, saj v porušene domove namreč niso mogli ali želeli iti. Povrhu vsega pa je še celo noč deževalo.

Fotografija je naključna

Včerajšnji uničujoč potres je po zadnjih podatkih terjal sedem življenj, na območju Petrinje, Gline in Siska pa je nastalo ogromno gmotne škode.

Na pomoč smo priskočili tudi že Slovenci. Na Hrvaško je ob polnoči prispel že prvi kombi pomoči, ki jo je tja peljala Uprava RS za zaščito in reševanje, sredstva za pomoč pa zbirajo na Rdečem križu in v drugih organizacijah, v mnogih krajih po državi so ljudje samoiniciativno zbirajo potrebščine, s katerimi bi vsaj malo olajšali izgube ob tem rušilnem potresu.

Seizmologi opozarjajo, da se bodo tla še naprej tresla, popotresni sunki pa lahko sledijo še nekaj mesecev, če ne celo več kot leto dni.