Množično označevanje slovenskih uporabnikov na seznamu spletnih naslovov trgovin, ki ponujajo izredno visoke popuste na oblačila in obutev znanih blagovnih znamk se je začelo konec januarja. Gre za seznam šestih lažnih spletnih trgovin, ki obljubljajo ogromne popuste, na koncu pa kupcu ukradejo denar.

Seznam trgovin objavljajo ter na njem svoje prijatelje na Facebooku označujejo drugi uporabniki, ki za to v večini primerov najverjetneje sploh ne vedo.

Na seznamu, ki se pojavlja v različnih oblikah, je šest spletnih trgovin, ki kupca želijo prepričati, da zelo ugodno, s popusti od 70 do 90 odstotkov, ponujajo oblačila in obutev znamk Adidas, The North Face, Nike, Ugg, Timberland, RayBan in drugih.

 

OPOZORILNI ZNAKI, DA V SPLETNI TRGOVINI NI PAMETNO KUPOVATI

  • Povezava ni zaščitena s protokolom HTTPS, kar pomeni, da v takšno spletno stran ni varno vnašati kakršnihkoli osebnih podatkov, še posebej številke kreditne kartice.
  • Podatkov o vodstvu trgovin ni, prav tako je edina možnost za stik s trgovino izpolnitev obrazca.
  • Štiri trgovine od šestih imajo do podrobnosti enake pogoje za dostavo in vračilo, v njih so celo enake slovnične napake, kar izdaja, da imajo spletne strani istega lastnika. To velja tudi za drugi dve spletni trgovini, ki imata v pogojih prav tako enako besedilo.
  • Povezave do profilov na družbenih omrežjih posameznih trgovin, ki jih najdemo na dnu spletnih strani, v resnici vodijo na naslovne strani družbenih omrežij (facebook.com, instagram.com, youtube.com in tako naprej).
  •  Podatki o nosilcih domen šestih spletnih strani (WHOIS) razkrivajo, da so bile vse registrirane šele med novembrom in decembrom lani, dve celo na isti dan, kar je pomemben pokazatelj, da je spletne strani nekdo ustvaril v upanju na hiter nepošten zaslužek.

Spletne strani so v preteklosti že prodajale neobstoječe izdelke. Na domeni nikebt.com so leta 2014 kupce poskusili ogoljufati z lažno ponudbo obutve znamke UGG,  orodje za pregled prejšnjih različic spletnih strani Wayback Machine.

KAJ STORITI V PRIMERU DA VI OZNAČUJETE DRUGE 

Reševanje tega se lahko Odprite Nastavitve uporabniškega računa in v razdelku Aplikacije in spletna mesta preverite, katere aplikacije in spletne strani imajo dostop do vašega uporabniškega računa. Nekatere imajo lahko namreč dovoljenje, da v uporabnikovem imenu objavljajo in označujejo njegove prijatelje. Če ne veste, kaj katera aplikacija počne, jo preverite s spletnim iskalnikom, kot je Google. Če naletite na sumljivo aplikacijo, jo označite in odstranite. Drugi način je, da zamenjate geslo za Facebook. Goljufi so morda na tak ali drugačen način pridobili dostop do vašega uporabniškega računa in ga sedaj zlorabljajo za promocijo svoje prevare.

KAKO SE ODZNAČITI S FOTOGRAFIJ LAŽNIH RAZPRODAJ

Drugim uporabnikom je za zdaj sicer nemogoče preprečiti, da bi vas označili na fotografiji ali v objavi, je pa mogoče vklopiti nastavitev, ki prepreči, da bi se takšna vsebina v prihodnje znašla na vašem profilu. Najdemo jo v nastavitvah profila v meniju Časovnica in označevanje, natančneje v razdelku Pregled. Poskrbeti pa je treba, da je nastavitev omogočena. Da se popolnoma znebimo oznake na vseh fotografijah,kliknemo nanjo odpremo neželeno fotografijo, ob njenem spodnjem robu poiščemo in kliknemo možnosti ter izberemo Odstrani oznako.