V Litiji že vrsto let v božičnem času poteka prireditev PODEŽELJE V PRAZNIČNEM MESTU. Na stojnicah sodelujejo ponudniki pridelkov in izdelkov s podeželja, v kulturnem programu pa domači nastopajoči. Letošnja prireditev bo potekala v četrtek 21. decembra, v petek 22. decembra in soboto 23. decembra 2017 (od 8. do 12. ure) v starem mestnem jedru Litije na Valvazorjevem trgu.

V četrtek, 21. decembra ob 16. uri si lahko v Mestnem muzeju Litija ogledate otovoritev razstave »Poprtnik – božični kruh«, ob 17.00 pa se lahko pridružite pohodu z baklami v rov rudnika Sitarjevec, kjer si lahko ogledate razstavo o rudniku. Zbor za pohod z baklami je pred Mestnim muzejem.

Tradicionalna predbožična prireditev bo potekala 22. in 23. decembra, letos kar po celotnem Valvazorjevem trgu.

Ponudba na stojnicah bo še bolj pestra kot prejšnja leta. Kupili bomo lahko raznovrstna darila za bližnje, med drugim različne čaje, pecivo, kreme, zeliščne napitke, unikatne lesene, polstene, tekstilne, kvačkane in keramične izdelke, poslikane predmete, med in izdelke iz medu,… Novost bo ponudba ekološke sezonske zelenjave. Stojnice bodo postavljene v petek od 15.00 do 20.30, v soboto pa od 8.00 do 12.00.

Praznično vzdušje, ki ga bodo na Valvazorjevem trgu ustvarila osvetljena pročelja stavb, bomo začeli stopnjevati ob 16.00. Nastopila bo Pritrkovalska skupina Šmartin, Šmartno pri Litiji. Sledil bo nastop Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Litija, malo pred peto pa bodo nastopili učenci Glasbene šole Litija in Šmartno. Do šestih nas bo ponovno navduševala Pritrkovalska skupina Šmartin.

Podeželje bo letos v mesto pripeljalo tudi živalice: mini konjička in  kravico, zajčke, dihurko Daisy, vsi iz Smrčkovega brloga in še kaj boste lahko našli v parku pred bivšo prodajalno čevljev. V petek od 17.00 do 20.00 in v soboto od 9.00 do 12.00.

Ob 18.30 bo najmlajšim na ogled igrica Ledena pravljica in Jelenček Rudolf. Po predstavi pa bo najmlajše obiskal Dedek Mraz. Litijanom, starim od enega do šestega leta bo prinesel tudi darilo.

Ob 19.30 sledi  drug vrhunec večera – nastop dua BQL. Brata Anej in Rok sta nase opozorila v oddaji Slovenija ima talent. Čeprav sta jo v šovu odnesla brez zmage, je bil ta zanju odlična prelomnica in odskočna deska. Uspešno sta nastopila tudi na izboru Ema 2017. Zdaj pa bosta s svojimi skladbami navduševala Litijo. Po njunem nastopu bo popularno glasbo vrtel DJ Johan.

Tudi sobotno dopoldne bodo popestrili nastopi Pritrkovalske skupine Šmartin (ob 9.00) in harmonikarjev Glasbene šole Bučar od 10.00

Novost bo tudi gostinska ponudba Okrepčevalnice Kuhla. Ponovno bomo lahko poskusili umetelno pripravljene in ponujene  grižljaje hrane, ki so jo pripravljali naši predniki, zlasti tisti, ki so bili povezani z rudarjenjem na Sitarjevcu. Za vse obiskovalce z letakom skupine BQL pa bodo pripravili palačinke.

V sporočilu, ki nam ga je poslal podžupan občine Litija Boris Doblekar pa še dodaja: »Izjemno sem vesel, da bomo letos imeli celotno dogajanje v prazničnem decembru v starem mestnem jedru mesta Litije, ki si zaradi svojega čara in izjemne lokacije zasluži posebno pozornost občine,« ter dodaja, da je središče oziroma center mesta Litije premalo obiskan in izkoriščen. »Ravno zato ga bomo poskušali, tudi s pomočjo občine, obuditi in narediti odprtega, prijaznega ter pred vsem prepoznavnega kot kraj za dogajanje, zbiranje in prijetno druženje,« zaključi podžupan in še prijazno povabi vse Zasavce na silvestrovanje v Litijo, »kjer bo za zagotovo odlično zabavo poskrbela tudi »malce naša« skupina Gadi, malce naša pa zaradi člana zasedbe, Davida Novaka, ki je bil rojen v naših lepih krajih Srca Slovenije«