Siol: Nedovoljeni vpogledi v podatke bolnikov očitno tudi v Trbovljah

Spletni portal Siol po izbruhu afere z nedovoljenimi vpogledi v kartoteko nekdanje ministrice v UKC Ljubljana danes poroča, da so nedovoljene vpoglede obravnavali tudi v celjski in trboveljski bolnišnici. V Splošni bolnišnici Trbovlje so že potrdili, da so zaradi suma nepooblaščenih vpogledov v podatke o bolnikih uvedli notranjo preiskavo.

Po poročanju portala je primer zdravstvene kartoteke nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, v katero je konec leta 2017, ko je morala na urgenco, nepooblaščeno vpogledalo najmanj 16 uslužbencev Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je očitno le eden od primerov tovrstne prakse v slovenskem zdravstvu. V UKC Ljubljana so poleg omenjenega samo lani izvedli še tri nadzore zaradi sumov nedovoljenih vpogledov v podatke bolnikov.

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič je pojasnila: “Ne moremo še potrditi, da so se nepooblaščeni vpogledi dogajali, ker postopki preverjanja še trajajo.” Po informacijah portala naj bi bila med primeri, ki jih v Trbovljah preiskujejo tudi kartoteka člana družine ministra za zdravje, ki je trenutno v odstopu Sama Fakina, a podrobnosti v niso razkrili. “Obstaja sum nepooblaščenega vpogleda v zdravstveno kartoteko družinskega člana enega od ministrov v aktualni vladi, a postopki še niso končani,” so sporočili iz trboveljske bolnišnice. Zaradi tega v tem ali drugih primerih še niso izrekli sankcij.

Tudi v Splošni bolnišnici Celje so potrdili, da so obstaja sum, da je 27 zaposlenih nedovoljeno vpogledovalo v občutljive osebne podatke vodstvenih delavcev. Primeri naj bi bili iz prve polovice lanskega leta. Takrat naj bi brez pooblastil več zaposlenih brskalo po podatkih takrat še kandidatke za položaj direktorice Margarete Guček Zakošek, pa tudi predsednice sveta zavoda celjske bolnišnice, ki je odločal o imenovanju, Barbare Tiselj. Bolnišnica je poleg Samoprijave uvedla tudi delovne postopke, ki so se končale z izredno odpovedjo pogodbe, ter petimi opozorili pred odpovedjo.

Kolar Celarčeva je potrdila vpoglede in pojasnila da je od UKC dobila seznam oseb, ki so vpogledovale v njeno kartoteko. Poleg tega je prijavo v zadevi že v začetku lanskega leta poslala tudi uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Zaposleni v UKC naj bi po poročanju STA dobili opomine. Preiskava pa še ni zaključena.