Kolesarske poti oziroma steze v današnjih časih postajajo že nuja. Vedno več je prometa in med udeleženci tudi vedno več kolesarjev, pešcev in rekreativcev.

Občina Trbovlje je na razpisu pridobila evropska kohezijska sredstva v višini 95.000 €, katere bodo namenili trajnostni mobilnosti v mestu za ureditev kolesarskih površin. Celotna vrednost investicije bo znašala približno 130.000 €, preostanek sredstev pa bo zagotovila občina.

Letos kolesarske poti le v delu mesta

Letos nameravajo umestiti kolesarske površine skozi del mesta, dolgoročno pa skozi celo mesto, kot jih imajo umeščena številna druga mesta, sporočajo z Občine Trbovlje in dodajajo, da želijo na tak način zagotoviti oziroma omogočiti kolesarjem ter vsem udeležencem v prometu varnejšo pot.

Z ureditvijo kolesarskih površin bodo tako varnejši kolesarji in na drugi strani tudi pešci, saj glede na trenutno ureditev kolesar lahko vozi zgolj po cesti, kjer ovira promet ali pa po pločniku, kjer lahko predstavlja nevarnost za pešce, mamice z vozički ipd., ocenjujejo na Občini.

»Trbovlje na kolo«

Ideja umestitve kolesarskih površin je spodbujanje trajnostne mobilnosti v mestu, ob predpostavki, da lahko kolesar zgolj v nekaj minutah prevozi celo trboveljsko dolino. Gre tudi za pobudo skupine zainteresiranih občanov »Trbovlje na kolo«.

foto: občina Trbovlje

Začetek del tik pred vrati

Zarisovanje kolesarskih površin bodo začeli prihodnji teden, skladno s tem pa bo nujna tudi začasna sprememba prometnega režima. Od ponedeljka, 23. aprila do predvidoma 15. maja, bo potekala polovična zapora na lokalnih cestah od križišča pri Mercatorju do krožišča na Trgu revolucije ter polovična zapora regionalne ceste od krožišča na Trgu revolucije do križišča Kamnikar.

Polovične  zapore potekale zgolj med izvajanjem del. Dela se bodo izvajala ob delovnikih in sobotah. Ob nedeljah in praznikih (27. april, 1. in 2. maj), ko se dela ne bodo izvajala, pa se bodo polovične zapore umaknile in cesta bo normalno prevozna. V času izvajanja investicije prosijo vse udeležence prometa za strpnost in razumevanje.