vir: JUTRANJI LIST

Hrvaška policija je v torek prijela 26-letnega Slovenca, ki je v kombiju tihotapil 39 državljanov Iraka in Irana. Med njimi so bili tudi ženske in otroci. Prijeli so ga na območju kraja Vrgorac med Makarsko in Pločami v bližini meje z BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot so Hini pojasnili na splitski policijski upravi, so Slovenca obmejni policisti odkrili okoli 6. ure zjutraj. Postali so pozorni na njegov kombi s slovenskimi registrskimi tablicami. Ko so ga odprli, pa so v njem našli natrpanih 39 ljudi, med njimi tudi ženske in mladoletne otroke. Časnik Slobodna Dalmacija je nato poročal, da je voznik, ko so ga skušali policisti na ozki gorski cesti skušali ustaviti, iz še premikajočega vozila izskočil in skušal pobegniti. Njegov kombi pa se je zaletel v policijsko vozilo. K sreči nihče ni bil ranjen, navaja časnik.

Voznika so policisti vendarle prijeli in ga identificirali kot 26-letnega slovenskega državljana s poreklom iz Srebrenice v Bosni in Hercegovini, še poroča Slobodna Dalmacija. Slovenca so kazensko ovadili zaradi nezakonitega vstopa, gibanja in bivanja na Hrvaškem. Njegov primer je prevzelo državno tožilstvo v Dubrovniku. Grozi mu do osem let zapora, še poroča Hina.

Med prijetimi migranti je bila tudi nosečnica, ki so jo potem odpeljali v bolnišnico v Splitu. Tja so odpeljali še osemletnega otroka, ki je imel pljučnico. Na urgenco so pripeljali tudi voznika, ki se je med bežanjem poškodoval. Med drugim naj bi si zlomil roko, še poroča Slobodna Dalmacija.