Za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu, namenjenih Sloveniji, se bodo na volitvah 26. maja potegovali 103 kandidati. Na volitvah bo nastopilo 14 strank oziroma list, med kandidati pa je 52 moških in 51 žensk. Število kandidatnih list, ki bodo sodelovale v tokratni tekmi za sedeže v Evropskem parlamentu, sicer bistveno ne odstopa od števila sodelujočih list na prejšnjih volitvah. Največ jih je bilo na zadnjih volitvah leta 2014, in sicer 16. 

Na evropskih volitvah se bodo pomerili kandidati vseh parlamentarnih strank: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarno SLS, ter LMŠ, SD, SMC, Levice, NSi, SAB, DeSUS in SNS. Poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se. Večina strank oz. list je nanje uvrstila po osem kandidatov, izjemi sta le stranki Domovinska liga, ki na volitve odhaja s štirimi kandidati, ter Gibanje Zedinjena Slovenija s tremi. Na evropskih volitvah veljajo 40-odstotne spolne kvote, na liste pa je uvrščenih skoraj polovico žensk. V šestih (LMŠ, SD, Levica, SAB, NSi in lista Povežimo se) so ženske postavili tudi na čelo kandidatne liste, v preostalih osmih so nosilci list moški.

Sedaj ko so vse kandidatne liste potrjene, bo Državna volilna komisija z žrebom določila njihov vrstni red, kot bo napisan na glasovnici. To bodo storili v torek, 30. aprila, v ljubljanskem Hotelu Slon.