Slovenija odlična v poklicnih spretnostih

vir: Poklici danes za jutri

V Budimpešti je od 28.- 30. septembra potekal Euroskills – največje evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih.  Žiga Simončič in Martin Dagarin, ki sta tekmovala v panogi informatika (IKT) sta Sloveniji prislužila bronasto medaljo,  slovenska ekipa pa si je prislužila še štiri medalje za odličnost, in sicer v panogah kamnoseštvo, cvetličarstvo, strežba in kuharstvo.

 

EuroSkills je tekmovanje v poklicnih spretnostih, ki se ga Slovenija v organizaciji Centra RS za poklicno izobraževanje udeležuje od leta 2008. Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo kar 582 tekmovalcev, starih med 18. in 25. let, iz 28 držav, ki so tekmovali v 35 poklicnih panogah. Slovenijo je zastopalo 12 tekmovalcev v desetih poklicnih panogah: mehatroniki, stavbnem mizarstvu, pohištvenem mizarstvu, strežbi, kuhanju, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu, slikopleskarstvu in kamnoseštvu.

 

S Centra RS za poklicno izobraževanje so sporočili, da sta se Martin Dagarin in Žiga Simončič, ki sta osvojila bronasto medaljo v panogi IKT, na tekmovanje pripravljala več mesecev in sicer pod budnim očesom mentorjev Andreje Vehovec (Vegova Ljubljana), Marka Kastelica (Vegova Ljubljana) in Timoteja Grudna, ki je na tekmovanju EuroSkills opravljal tudi vlogo nacionalnega sodnikaMedaljo za odličnost, kar pomeni zbranih več kot 700 točk, so osvojili Tilen Meglič v kamnoseštvu, pod mentorstvom Roka Verstovšek Tanška (Višja strokovna šola Sežana) in kamnoseškega mojstra Jerneja Bortolata, Brigita Klinar v cvetličarstvu, pod mentorstvom Ane Sotošek (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje) in cvetličarskega mojstra Marjana Planinška, Gašper Rjavec v kuharstvu, pod mentorstvom Neli Selan (BIC Ljubljana) in kuharske mojstrice Alme Rekić ter Emin Tiganj v strežbi, pod mentorstvom Boštjana Humskega (BIC Ljubljana) in Aide Kadič (Hit Alpinea) – ta zaslužil tudi naziv best of nation (najboljši tekmovalec v svoji državi) in za to prejel zasluženo medaljo, so še navedli v sporočilu za javnost.

Slovenska ekipa je bila poleg ITK panoge uspešna tudi v kamnoseštvu, cvetličarstvu, kuharstvu in strežbi.

Na Centru za so dodali še, zakaj imajo tovrstna tekmovanja več pomembnih vlog; so namreč kovnica mladih talentiranih strokovnjakov, ki si s svojo udeležbo izboljšujejo možnosti za zaposlitev, obenem pa so tudi priložnost za šole – da se le te med seboj pomerijo v znanju in spretnostih, ter delodajalce, da spoznajo bodoče zaposlene, ter morebitne nosilce razvoja v njihovih podjetjih.

 

vir: STA