Danes, 9. decembra, stopa v veljavo nov vozni red vlakov. Na območju Ljubljane se odpirata dve novi postajališči in sicer na progi Novo mesto – Ljubljana postajališče Lavrica in na progi Postojna – Ljubljana postajališče Ljubljana –Dolgi most, obe postajališči pa sta vključeni v mestno vozovnico Ljubljane. Potniki lahko odslej vozovnice za vlake Slovenskih železnic kupijo tudi preko spleta. Prodaja vozovnic prek spleta je sicer le eden od projektov v sklopu modernizacije železnic – poleg novih povezav so v načrtu tudi kartomati in brezžični internet na vlakih.

NOVI VOZNI RED V NOTRANJEM PROMETU

 •  Zaradi potreb turistov imata po novem mednarodna vlaka Budimpešta – Celje – Ljubljana postanek tudi v Rimskih Toplicah z odhodom v smeri Ljubljane ob 15.34 in vlak 247 Ljubljana – Celje – Budimpešta z odhodom v smeri Celja ob 10.02.
 • Na progi Jesenice – Ljubljana je dodana nova povezava od postajališča Medno do Ljubljane ob 8.32.
 • Izboljšana je popoldanska povezava iz Ljubljane v smeri Ptuja in Ormoža, kjer je poleg direktnega IC vlaka z odhodom iz Ljubljane ob 17.15, dodana še večerna povezava z odhodom iz Ljubljane ob 20.12 in prestopom v Račah za smer Ptuj.
 • Na progi Ptuj – Maribor bo prvi jutranji vlak z odhodom iz Ptuja ob 5.00 po novem vozil preko Pragerskega in tako se pridobi dodatna povezav Pragersko – Maribor z odhodom iz Pragersko ob 5.31 ter zveza proti Ljubljani.
 • Dodatna hitra povezava za Maribor je z regionalnim vlakom z odhodom iz Ptuja ob 6.41 in prihodom v Maribor ob 7.12.
 • Na progi Ljubljana – Sežana je uveden nov lokalni vlak z odhodom iz Ljubljane ob 5.42 in pa hitri regionalni vlak z odhodom ob 15.10. V obratni smeri je omogočena nova povezava z lokalnim vlakom iz Sežane ob 8.55 in regionalnim vlakom z odhodom ob 18.17.
V sklopu novih vlakov prihaja tudi brezžični internet. Vir: Slovenske železnice

SPREMEMBE TUDI V MEDNARODNEM PROMETU

 • Na zahtevo Hrvaških železnic bosta dnevna vlaka številka 482 z odhodom iz Ljubljane za Reko ob 15.10 in številka 483 z odhodom iz Reke ob 11.55 za Ljubljano vozila le v poletni sezoni od 7.6. do 11.9.2019.
 • Vlaki v smeri Italije in obratno bodo vozili tudi v novem voznem redu in sicer iz Ljubljane v smeri Trsta z odhodom ob 6.00 in 16.10.
 • V novem voznem redu dnevne direktne povezave v smeri Avstrije do Gradca, Dunaja (z zvezami za Prago, Brno, Bratislavo, Varšavo) Salzburga, v smeri Nemčije do Münchna (z zvezami za Pariz, Bruselj, Amsterdam, Koebenhaven in drugih mest v Nemčiji) in Frankfurta, v smeri Madžarske do mest Zalaegerszeg, Veszprem in Budimpešta, v smeri Hrvaške do Zagreba (z zvezami za Split) in Reke, v smeri Srbijedo Beograda.
 • V okviru ponudbe nočnih vlakov so povezave z nočnima vlakoma s spalniki in ležalniki za smer Feldkirch, Buchs in Zürich ter za München.
 • Poleg povezav do letališč Gradec, Frankfurt, Dunaj in München, je z Ljubljano povezano tudi letališče Ronke v Trstu.

NASLEDNJE LETO SE PRIČAKUJE ŽE PRVI NOVI VLAK PROIZVAJALCA STADLER

Pogodba za nakup prvih 26 novih vlakov je že podpisana, v nadaljevanju pa želijo na Slovenskih železnicah nakup razširiti na dodanih 26 vlakov. Prav tako bodo prenovili nekatere obstoječe potniške vagone. Bodo pa se ti projekti nadaljevali z vzpostavitvijo brezžičnega interneta na vlakih. V načrtu je tudi vzpostavitev kartomatov – avtomatov za prodajo vozovnic.

vir: Slovenske železnice

Konec leta je prinesel tudi brezplačno številko Slovenskih železnic za potniške informacije. Potnikom je po novem na voljo brezplačna telefonska številka 080 8111, dosegljiva vsak dan med 6. in 22. uro.