Da si prostovoljec, moraš imeti veliko srce. V zavodu Sopotniku sodeluje mnogo prostovoljcev, ki s svojim delom drugim polepšajo dan. Tu je zgodba enega od njih.

 

Emil Lapornik je upokojenec in prostovoljec v Zavodu Sopotniki. Delo pri Sopotnikih je zelo obogatilo njegovo življenje in pravi, da so tudi mlajši ljudje v okolici, ki izvejo za njegovo prostovoljstvo, ponosni nanj. 

Zavod Sopotniki v občinah Litija in Šmartno pri Litiji, od aprila 2019 dalje, nudi brezplačne prevoze za starejše. Vsakodnevno, od ponedeljka do petka, prostovoljci starejše zapeljejo k zdravniku, v trgovino, na obisk in jim tako omogočijo, da samostojno opravijo svoje obveznosti. 

 Emil je bil v poklicnem življenju šofer, zato je bila odločitev za tovrstno prostovoljsko delo zelo lahka. Prijavil se je takoj, ko je pri Medobčinskem društvu invalidov, kjer je podporni član, izvedel, da se ustanavlja enota Sopotnikov v Litiji. Pomemben razlog za njegovo odločitev so bile tudi njegove pretekle življenjske okoliščine, saj je imel zelo bolnega očeta in mater, zato je dobro vedel kako je, ko starejši potrebujejo pomoč. 

Po uvodnem izobraževanju za prostovoljce je takoj pričel z delom. Na dežurstvo se prijavi enkrat na teden ali na štirinajst dni in na dogovorjeni dan starejše zapelje po opravkih. V avtu se s starejšimi pogovarja o marsikateri življenjski dogodivščini, najljubše pa mu je kadar se v vozilu skupaj čemu pošteno nasmejijo, saj je Emil dobrovoljen človek in se rad heca. 

O svojem prostovoljstvu pravi: »Jaz delam to zato, da pomagam. Rad pomagam človeku, če potrebuje pomoč. Starejši so tako zelo hvaležni in to je največja zahvala, ki jo lahko prejmem. Nekateri bi želeli povrniti z denarjem, pa jim povem, da to počnem zastonj, ker jim želim pomagati. Potem pa rečejo, da mi želijo, da mi Bog povrne moje dobro delo.«

 

Če tudi vas zanima sodelovanje z Zavodom Sopotniki Litija in Šmartno pri Litiji, pokličite na 041 44 88 22 ali pišite na [email protected]. Dobrodošli!