Sovretova nagrada je najvišje priznanje na področju prevajanja in navadno jo podelijo na sedežu Društva slovenskih književnih prevajalcev v Ljubljani. Letos pa je ta pomemben dogodek na povabilo Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik in Občine Hrastnik potekal v Hrastniku.

Sovretova nagrada je stanovsko priznanje za posebno uspele prevode leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, poimenovano po Antonu Sovretu, izjemnem slovenskem klasičnem filologu in prevajalcu. Podeljuje jo enkrat na leto Društvo slovenskih književnih prevajalcev ob finančni pomoči Javne agencije za knjigo Republike Slovenije za najboljši leposlovni prevod v minulih dveh letih oziroma v tekočem letu ali za življenjsko delo.

Letos je o predlaganih prevodih presojala komisija v sestavi Lijana Dejak, Aleš Berger, Majda Kne, dr. Matej Hriberšek in dr. Nada Grošelj, predsednica komisije. Društvo je nagrado prvič podelilo leta 1963. Takrat se je imenovala  nagrada DSKP, od leta 1964 pa se imenuje Sovretova nagrada.

“S podelitvijo nagrade bo tako Hrastnik  širši javnosti pokazal, da je kraj kulturno zelo bogat in vreden obiska,” je dejal župan Marko Funkl ob pozdravu. Sovretova nagrada je po mnenju Funkla na področju prevajanja to, kar je za filmarje Vesna, za igralce Borštnikov prstan, za filmarje Vesna, za pisatelje Jenkova nagrada ali za izjemne kulturnike Prešernova nagrada. Župan in direktorica knjižnice Mateja Planko sta tudi čestitala letošnjima Sovretovima nagrajenkama Bredi Biščak in Tatjani Jamnik. Pogovor z nagrajenkama pa sta vodili Alenka Jovanovski in Simona Solina.

Nekaj besed je namenila prevajalstvu tudi predsednica DSKP dr. Đurđa Strsoglavec in izrazila hvaležnost, da so lahko podelili nagrado v Hrastnik. »Še posebno me veseli, da je prisoten tudi župan Marko Funkl, kar je na podelitvi teh nagrad prava redkost.« Sledilo je tudi družabno srečanje, na katerem so si obiskovalci ogledali tudi priložnostno razstavo nagrajenih prevodov. V tem letu so v knjižnici namreč vzpostavili posebno zbirko Sovretovih nagrad, kjer so zbrani vsi nagrajeni prevodi, ki jih hrani hrastniška knjižnica.