Fotografija je simbolična

Včeraj smo poročali o ognju v naravi in žal se je zgodba z ognjem ponovila tudi včeraj.

Nekaj pred enajsto uro dopoldan je v Gabrovki zagorela suha trava na površini okoli 4500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Gabrovka.

Ob 13.27 pa je v Rodežu v občini Zagorje ob Savi zaradi kurjenja zagorela podrast. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so lokalizirali in pogasili gasilci PGD Zagorje-mesto, PGD Padež ter PGD Podkum. O požaru so bili obveščeni tudi policisti PP Zagorje ob Savi.

Popoldan nekaj čez 16.uro pa so trboveljski gasilci na Neži v Trbovljah gasili goreče odpadke.

Ker se počasi začenjajo dela zunaj – na vrtovih, njivah in travnikih, je potrebna še posebna previdnost, da ogenj ne bi ušel izpod nadzora in se razširil na širše področje v naravi. Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti.

V primeru, da kurite v naravi, mora biti kurišče urejeno, zavarovano in ves čas kurjenja pod nadzorom. Kurišče naj bo obdano z negorljivim materialom (npr. s kamni), blizu okolice kurišča (vsaj 1 m od zunanjega roba kurišča) pa ne sme biti gorljivih snovi, pač pa voda, gasilnik ali drugo priročno snovi za gašenje. V času velike ali zelo velike požarne ogroženosti in ob vetrovnem vremenu zaradi povečane nevarnosti za nastanek požara ne kurimo. Prav tako ni dovoljeno požiganje v gozdovih, na drugih gozdnih zemljiščih in na območjih v oddaljenosti do 100 metrov od gozda.

Če bomo vsi upoštevali pravila kurjenja v naravi, ki jih je za nas pripravila Uprava RS za zaščito in reševanje, bomo manj pogosto potrebovali pomoč gasilcev pri gašenju požara.