Šolski minister Jernej Pikalo je breme spornega nakupa hotela Dom Utrip pod Čemšeniško planino za potrebe Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) prevalil na CŠOD, čeprav naj bi vse niti postopka vodilo ministrstvo. Če direktorja CŠOD Braneta Kumra razrešijo, bo to največja »žrtev transakcije«, v kateri bo država za hotel plačala trikrat več, kot je ta stal prodajalca – družbo DRS, poroča časnik Delo.

Čeprav je minister Pikalo lani v zvezi z milijon evrov vrednim poslom odredil notranjo revizijo, ki naj bi pokazala štiri velike neskladnosti z zakonom, bo njegovo ministrstvo (MIZŠ) gorski hotel zdaj vseeno kupilo. Če bi namreč slednja odstopila od sklenjenih pogodb, bi družba DRS najverjetneje vložila odškodninski zahtevek. »MIZŠ in CŠOD pa nimata najboljšega izhodiščnega položaja za uspeh,« je za Delo priznal minister Pikalo. Ker so vse nepravilnosti na strani ministrstva in centra, le ta od pogodb o prodaji in o financiranju investicije nista upravičena odstopiti, zaradi ugotovljenih nepravilnosti pa se prav tako ne moreta sklicevati na ničnost pogodb. Skupaj z dodatnim 207.000 evrov vrednim vložkom CŠOD v hotel Dom Utrip bo državno blagajno nakup stal dobrega 1,2 milijona evrov ali 120 tisočakov manj kot pred revizijo. Revizija naj bi med drugim ugotovila tudi, da je znesek v sklenjeni prodajni pogodbi med DRS in CŠOD glede na cenitev, ki jo je slednji pridobil, za 13 odstotkov višji od ocenjene tržne vrednosti nepremičnine. »Zaradi neustreznega vodenja in nadzora projekta s strani CŠOD, je minister vzpostavil nadzor nad projektom: imenoval je vodjo projekta z direktorata za investicije ter začel s postopki za razrešitev direktorja CŠOD.« poroča MIZŠ, Kumer pa v četrtek o svoji razrešitvi ni vedel ničesar.

NEPRAVILNOSTI PRI NAKUPU HOTELA

  • iz investicijske dokumentacije ni razpoznavno kdo je investitor
  • pri pridobivanju nepremičnine niso zagotovili javnosti postopka
  • podatka o tlorisu in površini v prodajni pogodbi nista pravilna
  • cena v prodajni pogodbi je za 13 procentov višja od ocenjene tržne vrednosti
  • CŠOD ni potridl investicijskega programa
  • nakup objekta mimo veljavnega načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem države za leto 2018

OBJEKTA SE V ZAGORJU VESELIJO

Toliko bolj se nakupa hotela Dom Utrip veselijo v Zagorju. Župan Matjaž Švagan pravi, da se je vedno zavzemal za to, da objekt zaživi v dobro tri tisoč otrok, ki bodo imeli poslej vsako leto možnost bivati v šoli v naravi pod Čemšeniško planino. Na kronično pomanjkanje zmogljivosti v šoli v naravi, zaradi česar morajo vsako leto zavrniti 16 odstotkov vlog slovenskih šolarjev, še zlasti pa tudi do 2,5-krat dražje nastanitve v drugih objektih, se pri odločitvi za nakup hotela sklicuje tudi minister.

Prvotni investitor v hotel Stane Zevnik iz Trzina ga je leta 2008 zgradil za dva milijona evrov, v stečaju se je znašel v 2015, preden mu je uspelo dobiti status šole v naravi. DRS je v 2016 zanj odštel 330.000 evrov, lani pa ga v odkup ponudil MIZŠ. Pogajanja so se tedaj zaključila pri 900 tisočakih brez DDV. CŠOD je bil pripravljen k nakupu primakniti okrog tristo tisočakov, z MIZŠ sta zagotovila denar in posel so kronali s podpisom pogodbe novembra 2018 – že v Pikalovem mandatu. Pogodbo je neuradno po pooblastilu MIZŠ sklenil Kumer, direktorat za investicije pa je tedaj vodil Iztok Žigon.