Spoznajte zeliščarsko dediščino v Srcu Slovenije

Ste že slišali za rek: »Za vsako bolezen rož’ca raste? Ker se zavedajo pomena zdravilnih rastlin, so v Turistično informacijskem centru Litija oblikovali nov integralni turistični produkt, katerega nosilna tema je zeliščarska dediščina. Ob tej priložnosti Vas¸organizatorji vabijo, da se v torek, 8. oktobra 2019, udeležite brezplačne promocijske izvedbe tega programa.  

 

Popoln mir boste lahko občutili v podzemlju litijskega hribovja v Rudniku Sitarjevec Litija, kamor vas bodo povabili v uvodu programa. Nekdanji ropot je zamenjala tišina, ki jo prekinejo le turisti, ki stopijo v njegovo notranjost. Vonj po »Sitarjevški mal’ci« in zeliščnem čaju, kakršnega so rudarji pili nekoč vas bo ogrel in popeljal z mislimi v čas naših babic.

Z mislimi boste odpotovali še dlje, v barok, saj se boste v nadaljevanju podali do prijetnega podeželskega gradu Bogenšperk. Ker se gospodar gradu od nekdaj rad potepa, nas bo sprejel hlapec Jurij. Nabrit hlapec nas bo s svojo bujno domišljijo in tudi znanjem podučil o starih metodah zdravljenja.

Za povratek v realnost vas bo predramila zeliščarka Jožica, s katero se bosteo podali na Dvor, v  bližnjo vas in se tam sprehodili po opojno dišečem in barvitem zeliščnem vrtu. Ob okušanju zeliščnih namazov boste poskušali ugotoviti njihovo sestavo.

Razvajanje svojih brbončic boste nadaljevali v Krčmi gradu Bogenšperk. Jedi z zelišči in dišavnicami nosijo dediščino naših prednikov. Z inovativnim pristopom pa vas vodijo in poskrbijo za vaše zdravje tudi v prihodnosti.

Program poln doživetij bomo v družbi hlapca Jurija zaključili v grajski kleti s pokušino zeliščnih piv.

Trajanje programa: okrog 7 ur
Zbirno mesto: ob 9:00 v TIC Litija, Valvazorjev trg 10, Litija
Priporočila: Oblačila in obutev za lahen pohod po rudniku in po naravi.

Na izlet se lahko prijavite do ponedeljka, 7. 10. 2019, do 12. ure na mail [email protected] ali na 051 312 739, 070 700 484.