vir: avp-rs.si

Še do 9. aprila poteka, pod vodstvom Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo ter Direkcijo RS za infrastrukturo, nacionalna akcija namenjena večji varnosti motoristov pod sloganom »Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno!« Kljub opozorilom vseh institucij, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo, kot tudi strokovnjakov, da je na cesti potrebna še večja previdnost zaradi večjega števila motoristov na cesti, žal beležimo že prve smrtne žrtve, žal tudi v Zasavju.

Agencija za varnost prometa želi ponovno opozoriti tako voznike kot tudi motoriste ter vse ostale udeležence v prometu na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti. Motoriste poziva k uporabi zaščitne opreme, čelade, svetlih odsevnih oblačil ter k upoštevanju omejitev hitrosti. V tem času je namreč asfaltna površina še hladna in tako ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, pa tudi sposobnosti motoristov v nekaj mesecih neuporabe motorja lahko nekoliko upadejo. Pred daljšo vožnjo naj motoristi osvežijo spomin s treningom na poligonu ali s krajšo kondicijsko vožnjo.

Hkrati pri Agenciji opozarjajo prav vse udeležence v prometu, da naj pozorno spremljajo promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto naj vozniki upoštevajo prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti. Pred vsakim premikom vozila naj vozniki avtomobilov preverijo  t. i. mrtvi kot saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni in se lahko v ogledalih “izmuznejo”. Namreč že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m, zato se morajo vozniki vedno prepričati o prosti poti.

Agencija za varnost prometa v naslednjih dnevih organizira številna preventivna srečanja za motoriste z izobraževalno vsebino in s poudarkom na praktičnem znanju motoristov ter poziva vse motoriste, da se udeležijo preventivnih dogodkov, kjer lahko osvežijo svoje znanje in se pripravijo na motoristično sezono:

  • Pagrat Krško Raceland: 8. april 2017
  • Poligon Blagomix Varna vožnja: 9. april 2017
  • ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna:  22. april 2017
  • CVV Ljubečna: 17. maj 2017

Ena iz med preventivnih akcij z imenom »Varno na motor«, bo ponovno, kot že nekaj let zapored organizirana tudi na našem zasavskem področju, in sicer v Litiji, v organizaciji občinskega Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu, v sodelovanju s Policijo, reševalci, gasilci, moto klubi, 13. maja. Vsako leto jo obišče tudi vedno več motoristov iz Zasavja, so za Naše-Zasavje povedali predstavniki litijskega SPV.

 

OPOZORILA!

»Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, da pozorno spremljajo dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto upoštevajte prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti. Pred vsakim premikom vozila naj vozniki  preverijo  t. i. mrtvi kot! Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni in se lahko v ogledalih “izmuznejo”. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m, zato se morajo vozniki vedno prepričati o prosti poti!« je še dodal Matjaž Leskovar, predstavnik Policije.

 

SANACIJA POŠKODOVANIH CEST

 »Izvajamo sanacije po zimi poškodovanih vozišč na 141 odsekih državnih cest ter preplastitve in sanacije 26 slabih odsekov cest v dolžini 33,7 km. V pripravi pa so razpisi še za 82,7 km slabih odsekov. Preučujemo tudi možnosti prilagoditve prometne signalizacije, saj želimo z vsemi dodatnimi ukrepi na javnih cestah voznikom enoslednih motornih vozil zagotoviti varno vožnjo in jih pravočasno obveščati o nevarnostih ter jih čim varneje voditi skozi krivine.« je poudarila Ljiljana Herga iz Direkcije RS za infrastrukturo. Na Direkciji že izvajajo čiščenje cestišč, ki bo predvidoma zaključeno do sredine aprila.

Iz uredništva Naše-Zasavje opozarjamo na padanje kamenja na »zasavki«, kar je lahko ob neprevidnosti in preveliki hitrosti usodno za motorista!

»Motoristi, po dolgi zimi in nekaj mesecih premora od vašega jeklenega konjička, vozite še posebej previdno in zmerno! Poskrbimo drug za drugega na cesti, da bodo prihodnji spomladanski in poletni meseci na naših cestah varni.«, še polagajo na srce v Agenciji za varnost prometa RS.

 

N.Z.