Vir fotografije: FB stran Varstveno delovni center Zagorje ob Savi

Zadnjo nedeljo v letu 2020 se je v Sloveniji začelo cepljenje proti covid-19. Najprej so bili cepljeni stanovalci domov za starejše, sedaj pa na vrsto prihajajo tudi drugi iz ranljivih skupin.

Ker se zavedajo pomembnosti precepljenosti, so se včeraj  cepili tudi v Varstveno delovnem centru Zagorje. Iz ZD Zagorje so se potrudili in prišli cepiti kar v VDC, s čimer so varovancem in njihovim zaposlenim precej olajšali logistiko s transportom.

Cepilo se je 26 od 27 stanovalcev in 22 zaposlenih, ki so v vsakodnevnem medsebojnem stiku. Direktorica dr. Špela Režun je izrazila obžalovanje, da se niso mogli cepiti tudi uporabniki dnevnih enot, ki bi se potem lahko varno vrnili v delavnice, v delo pod posebnimi pogoji in vodeno varstvo. Nekateri uporabniki ne zmorejo upoštevati vseh pogojev za zmanjševanje širjenja okužbe – nekateri ne morejo nositi maske, do stikov prihaja pri negi in pri hranjenju, zato je tudi za njih zelo pomembno, da se čimprej cepijo. Za marsikaterega uporabnika je taka dolgotrajna izolacija obremenjujoča za mentalno zdravje kljub delu na daljavo in obiskom na domu, ki potekajo v tem času. Cepiva bodo na voljo tudi za uporabnike dnevnih enot, vendar če ima kdo od njih možnost, da se prej cepi prek svojega osebnega zdravnika, Režunova predlaga, da jo izkoristi, saj je pomembno, da se precepljenost vzpostavi čim hitreje in se tako življenje v VDC Zagorje vrne spet v ustaljene tirnice.