Starejši v občinah Litija in Šmartno pri Litiji se bodo kmalu vozili brezplačno

vir: dovoljzavse.si

Župana občin Šmartno pri Litiji in Litija, Rajko Meserko in Franci Rokavec, ter direktor zavoda Sopotniki Marko Zevnik so v četrtek podpisali pismo o nameri za organiziranje brezplačnih prevozov za tamkajšnje starostnike. Podpisniki pisma so se zavezali, da storitev zaživi v začetku prihodnjega leta.

Nosilec projekta bo zavod Sopotniki, ki tovrstno storitev že izvaja v 11 občinah. Z brezplačnimi prevozi k zdravnikom, v trgovino, na kulturne prireditve ali na druženja pomaga že 1000 starostnikom po državi, je občina Šmartno pri Litiji zapisala na svoji spletni strani. Prevoze opravljajo prostovoljni vozniki, ki so za to delo usposobljeni, partnerji v projektu pa zagotovijo vse od namenskega službenega vozila in telefona, zavarovanja in prehrane do podporne informacijske infrastrukture.

Zavod Sopotniki v skoraj petih letih delovanja ugotavlja, da starostniki želijo biti mobilni in potrebujejo pomoč pri dostopu do storitev. Pogosto pa so tudi osamljeni, pogrešajo občutek sprejetosti in priložnosti za druženje in pogovor. Zavod si zato prizadeva, da njihova storitev ni zgolj prevoz, pač pa pomoč pri zagotavljanju aktivnega in kakovostnejšega življenja v starosti, so navedli.

Župan Meserko je povedal, da je sicer že organiziran javni prevoz med Šmartnim in Litijo, ki ga subvencionira tudi občina. Javni prevoz s posameznimi linijami pokriva denimo tudi Jablaniško dolino in Zavrstnik. A je opozoril, da večjega območja občine ne pokriva, zato so se odločili za omenjeni projekt.

Sicer se starejši občani po županovih besedah združujejo v različnih interesnih skupinah, zelo dejavno je tudi upokojensko društvo Šmartno, ki letos praznuje 25 let delovanja. Dom Tisje v Črnem potoku, ki bo letos obeležil 72 let, pa starostnikom nudi dodatne možnosti za preživljanje prostega časa, je še dodal Meserko.

vir: STA