Šmarska­ občina je s pomočjo evropskega denarja pred časom začela­ urejati okolico cerkve svetega­ Martina na Staretovem trgu. Gradbena dela na približno 460 kvadratnih metrih površine bodo končana prihodnji ­mesec, takrat nameravajo ob cerk­venem obzidju postaviti doprsni kip šmarskega rojaka ­Davorina Hostnika. S prenovo in ureditvijo si želijo v Šmartnem oživiti dogajanje.

Karmen Sadar, direktorica šmarske občinske uprave je za časnik Delo povedala: »S projektom si želimo dvigniti kakovost življenja v lokalnem okolju in oblikovati prostor za srečanja, vseživljenjsko učenje in kakovostno preživljanje prostega časa z upoštevanjem sodobnih okoljskih standardov.«

Trg bo namenjen pešcem, za prijetno preživljanje prostega časa bodo vzporedno s cesto postavili klopi in zasadili drevesa. Ob podpornem zidu pod cerkvijo gradbinci načrtujejo gradnjo novega podpornega zidu, ki ga bodo opremili s sedeži. V okviru evropsko-šmarskega projekta bodo namestili pitnik, latnik in zasadili vinsko trto, saj si je šmarska občina pred leti za občinski praznik izbrala 11. november, saj takrat goduje sveti Martin.

Poleg trga namenjenega pešcem, bo del površine ob cesti namenjen parkirnim mestom za kratkotrajno parkiranje, na njem bodo organizirali kulturne in družabne dogodke, kmetje pa bodo lahko postavili stojnice in prodajali pridelke.

Na prenovljenem trgu bo kot prvi izmed znanih Šmarčanov kot kip dobil svoje mesto Davorin Hostnik, kasneje se mu bosta pridružila še najmanj dva: pisatelj Slavko Grum in polihistor Janez Vajkard Valvasor. Kip Davorina Hostnika bo prihodnji mesec odkril ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter v imenu Rusije izkazal čast človeku, ki je pomembno prispeval h krepitvi vezi med slovanskima narodoma.

Davorin Hostnik je bil namreč avtor prvega rusko-slovenskega in slovensko-ruskega slovarja ter prve ruske slovnice za Slovence.

Na Staretovem trgu 25 bodo bližnji večnamenski prostor preuredili in opremili za družabna srečanja, namenjen bo še izobraževanju in pripravi delavnic. Naložba je ocenjena na 229.000 evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) bo primaknil 132.700 evrov. Nekoč prometne ceste, ki je edina vodila na Dolenjsko, za zdaj ne nameravajo zapreti za promet.