Še je čas za cepljenje, vendar cepiva ponekod že zmanjkuje! Povpraševanje po cepljenju je zelo veliko.

V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski sezoni. Zaradi tega je v nekaterih zdravstvenih domovih zmanjkalo cepiva, poroča STA. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da preverjajo možnost dodatne dobave cepiva v Slovenijo, če bo to potrebno.

Kot še poroča STA, so izvajalci cepljenja samo v zadnjih treh dneh izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj. Letos so v zdravstvenih domovih in območnih enotah NIJZ izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva, v sezoni 2016/2017 pa so skupno izdali 86.743 odmerkov cepiva.

Na NIJZ so še pojasnili, da so izvajalci cepljenja prejeli cepivo proti gripi glede na naročila, ki so jih posredovali. Dodatna naročila za cepivo, ki so jih prejeli v zadnjih treh dneh, so na NIJZ že realizirali oziroma jih še bodo v naslednjih dneh glede na razpoložljive zaloge. Zbirajo tudi še naročila in povpraševanje za cepivo proti gripi in hkrati preverjajo možnost dodatne dobave cepiva v Slovenijo, v kolikor bo to potrebno.

Cepljenje poteka v vseh območnih enotah NIJZ. Seznam enot in delovni čas je dosegljiv na: NIJZ

Obveščajo še, da se zaradi velike zasedenosti in povpraševanja za cepljenje na ljubljanski območni enoti za cepljenje proti gripi ne bo več treba naročiti prek telefona, ampak se lahko vsi zainteresirani pridejo cepiti brez predhodnega telefonskega naročila, in sicer vsak delovnik med 8. in 12. uro.