Steklarna Hrastnik bo konec januarja na Poljskem ustanovila podjetje, ki bo v 40-odstotni poljski lasti in 60-odstotni lasti švicarskega holdinga. Vodenje podjetja bo prevzel predsednik divizije stekla v steklarni Andrej Božič, ki je napovedal, da bodo leta 2019 začeli graditi tovarno na Poljskem, vrednost naložbe pa znaša 70 milijonov evrov.

Božič, ki bo iz Švice koordiniral strateške funkcije Steklarne Hrastnik, pričakuje, da bo proizvodnja v novi tovarni na Poljskem stekla leta 2019. Ta tovarna bo steklarni omogočila vstop na globalni steklarski trg.

Dejal je tudi, da razmišljajo o gradnji nove tovarne na lokaciji v Hrastniku, vendar je vse odvisno od tega, ali jih bodo pri tej naložbi podprli potencialni partnerji iz Mehike.

Steklarna Hrastnik načrtuje tudi 4,2-milijonsko naložbo v okrepitev embalažnega programa. Gre za nakup novega proizvodnega stroja in premestitev dodatnega stroja na lokacijo Vitrum.

Zato bodo predvidoma do pomladi 2018 preoblikovali proizvodno enoto razsvetljavnega stekla v proizvodno enoto embalažnega stekla.

spletna prodajalna Stelarne Hrastnik

S tem postopno ukinjajo proizvodnjo razsvetljavnega stekla, programu embalažnega stekla pa dajejo možnosti za nadaljnji razvoj. Vsem 100 zaposlenim iz proizvodne enote razsvetljavnega stekla bodo ponudili prezaposlitev znotraj podjetja, je dejal generalni direktor steklarne Peter Čas.

Z omenjeno naložbo bodo dosegli povečanje izkoristka steklarske peči za 25 ton na dan. To pa je le začetek, ob pridobitvi potrebnih dovoljenj načrtujejo v prihodnjih letih še dodatno povečanje zmogljivosti v Hrastniku. Njihov končni cilj je povečanje zmogljivosti peči za 200 ton na dan, kar bo ustvarilo tudi 150 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.