V zadnjih dneh se v Sloveniji ponovno pojavljajo posamezne okužbe z virusom SARS-CoV-19. Samo v sredo je bilo v Sloveniji potrjenih osem novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ potrjenih okužb v enem dnevu od konca aprila. Nove okužbe izvirajo iz Ljubljane, Krškega, Kopra in tujine. Štiri od osmih okužb so povezane z že znanimi primeri, v treh primerih gre za vnešeno okužbo iz Bosne in Hercegovine, izvor ene okužbe pa ni znan. Okužbo so odkrili tudi pri enem od zaposlenih v UKC Ljubljana.

Premier Janez Janša je sporočil, da strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja, pričnejo veljati z današnjim dnem, 19. junija 2020 ob 0.00 uri.

Vlada je namreč sprejela sklep o spremembi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki predvideva manj izjem za vstop v Slovenijo brez karantene. Iz seznama izjem v 10. členu odloka so črtali dve vrsti izjem, pri vseh ostalih izjemah  pa so uvedli, da bodo lahko v Slovenijo izjemoma vstopale osebe brez omejitev in karantene tiste osebe, ki bodo ob prehodu na meji predložile negativni izvid testa na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja.

Vlada je na seznam s poslabšano epidemiološko sliko dodala Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo, s seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav pa z 19. junijem 2020 črtala Bolgarijo. Med epidemiološko varne države ali administrativne enote pa se spet uvrstijo  Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

Premier Janša je sporočil, da se z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav tveganje uvoza novih okužb. Zato so že danes pričeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob potrjenih okužbah opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili – ti novi vnosi bi namreč lahko povzročili nekaj deset novih primerov. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa meni, da kljub večjemu številu primerov novookuženih oseb še ne moremo govoriti o drugem valu koronavirusa, saj gre v večini za  primere, vnesene iz tujine.

Milan Krek je predstavil podatke o 34 aktivno pozitivnih osebah na koronavirus v zadnjih 2 tednih. Od 34 oseb se jih je 20 okužilo v tujini (v Bosni in Hercegovini, Rusiji, ZDA, na Švedskem in drugod), 14 pa se jih je okužilo znotraj Slovenije od teh prvih dvajsetih okuženih.  Večina okuženih iz tujine je v Slovenijo vstopila na osnovi izjem, ki jih določa 10. člen Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov preprečitve širjenja nalezljive bolezni Covid-19 na mejnih prehodih. Tudi Krek je mnenja, da številka še ne predstavlja meje, ko bi že lahko govorili o začetku drugega vala širjenja virusa.

Predsednik vlade meni, da bodo vsi veljavni ukrepi ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali; v nasprotnem primeru pa bodo nove omejitve neizogibne.