Ob državni povezovalni cesti med Litijo in Šmartnim pri Litiji, natančneje na Grbinski cesti na Jezeh že dobre štiri dni sveti obcestna svetilka javne razsvetljave sama sebi ali morda kakšnemu voluharju v luknjo na travniku.

Prevrnjena že štiri dni!

Približno štiri dni že uporabniki ceste in tam živeči občani opazujejo prevrnjeno svetilko tik ob cestišču in se sprašujejo kako je mogoče, da je nihče od cestarjev ne opazi. Bližnji krajan, ki mu je te malomarnosti odgovornih dovolj, nas je obvestil, da na to opozorimo. Dodal je, da je morda upravljavec ceste ne vidi, ker podnevi ne sveti. Malce šaljivo, vendar morda je v tem nekaj resnice.

Vodoravna obcestna svetilka. Turistična atrakcija!

Ko smo šli zadevo preverit, smo lahko ugotovili, da so navedbe resnične in, da svetilka kljub ležečemu položaju lepo razsvetljuje cestišče, le na nekaj manjšo površino. Če se še mi malo pošalimo na račun odgovornih, ali je to občina, ali država – bomo še preverili, bo morebitna zamenjava žarnice prava šala. Ko pa smo si ravno ogledovali to nesrečno svetilko, pa je mimoidoči predlagal, da bi glede na to, da verjetno ne bo nihče postavil svetilke pokonci, le ta postala turistična znamenitost. »Na ta način bi si lahko malce opomogla tudi občinska proračuna Litije in Šmartnega«: je še dodal v smehu.

Svetilka kliče na pomoč! Jo bo dobila?

Upajmo, da se odgovorni po tej objavi le zganejo in pomagajo svetilki, da vstane in ponosno ter pokončno opravlja svoje poslanstvo ob tako prometni in pomembni cesti, ki jo uporablja veliko pešcev, med drugim tudi otroci.