V središču Strasbourga so včeraj malo pred 20. uro odjeknili streli v bližini božičnega sejma na trgu Kleber, enega najstarejših v Evropi. Identiteta strelca je policiji znana. Napadalca, 29-letnega moškega, še vedno iščejo, gre pa po Nunezovih besedah za človeka, ki je policiji znan po vrsti dejanj, ki pa nikoli niso bila povezana s terorizmom. Po nekaterih neuradnih informacijah pa je bilo strelcev in napadov več.

Notranji minister Christophe Castaner je sporočil, da v Strasbourgu storilca išče okoli 350 pripadnikov varnostnih sil, vključno s policisti in vojsko ter helikopterji. Moški, ki ga je policija identificirala kot 29-letnika, rojenega v Strasbourgu, je že bil znan varnostnim silam kot možna teroristična grožnja. Varnostne službe so mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

“Ima obsežen dosje. Večkrat je bil v zaporu in med bivanji v zaporu smo zaznali radikalizacijo, vendar pri izvajanju verskih obredov, nikoli v smislu dejanj. Samo zaradi tega mu je obveščevalna služba sledila, kot sledi še številnim drugim posameznikom,” je povedal Nunez.

Streljati je začel v torek okoli 20. ure na eni osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma. Ljudje so se razbežali. Vojaki, ki so bili v okviru protiterorističnih ukrepov na redni patrulji, so streljali nanj in ga ranili, a ga niso uspeli ujeti, policijske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP. V mestu je dan žalovanja, zaprli so božični sejem in okrepili varnostne ukrepe.

Tudi delovanje Evropskega parlamenta je pod posebnim nadzorom. Kot je na twitterju objavila evropska poslanka Romana Tomc, so bili poslanci sredi noči še vedno zaprti v parlamentu, zaradi poostrenih varnostnih razmer je bil izhod možen le v spremstvu policistov.