Zora, Svit in Dora so brezplačni presejalni programi, ki vam lahko rešijo življenje. So presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na materničnem vratu, debelem črevesu oziroma na dojkah. S presejalnimi testi je mogoče zmanjšati obolevnost in umrljivost zaradi raka.
Rak je najbolj pogost vzrok smrti med moškimi, pri ženskah pa je na drugem mestu. Rak danke in debelega črevesa, rak na materničnem vratu in rak dojk so takšne vrste raka, ki jih lahko  s pomočjo presejalnih testov zelo zgodaj odkrijemo in dostikrat preprečimo, da bi do razvoja raka sploh prišlo.
Zdravnica Tjaša Jerman iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala, da so se v preteklosti Trboveljčanke dobro odzivale na presejalne teste Zora in Dora (odzvalo se jih je prek 70% povabljenih žensk), slabše pa je bilo pri presejalnem testu Svit, ko je bila odzivnost le 59%.
Vir fotografije: spletna stran Občine Trbovlje https://www.trbovlje.si/objava/350691
Občina Trbovlje se je zato odločila, da bo v letu 2021 izvedla akcijo ozaveščanja ljudi o tem, kako pomembni so presejalni programi.
Z odzivom na vabilo oziroma z rednimi pregledi pri ginekologu ali drugem zdravniku si lahko rešite življenje. Ne ignorirajte ga!