Slovenske železnice (SŽ) s ciljem pospeševanja uporabe javnega potniškega prometa, spodbujanjem trajnostne mobilnosti in zmanjševanja emisij na okolje urejajo nova parkirišča za kolesa. V Ljubljani so tri nove lokacije za parkiranje koles že postavljene, mrežo kolesarnic in parkirišč pa bodo vzpostavili na celotnem železniškem omrežju. SŽ načrtujejo tudi vzpostavitev P&R mreže, zagotavljanje storitev od vrat do vrat (najem koles, električnih koles in vozil, souporabo vozil…) ter prenovo voznega parka. Prvi novi vlak pričakujejo v drugi polovici letošnjega leta.

BREZPLAČNA PARKIRNA MESTA, TER PRENOVLJEN VSTOP NA PARKIRIŠČE ZA AVTOMOBILE

Podjetje SŽ-Infrastruktura je na območju železniške postaje Ljubljana uredilo tri nove lokacije za parkiranje koles, ki ponujajo 244 brezplačnih parkirnih mest, od tega je na južnem vhodu v železniški podhod 96 pokritih. Na pokritem delu je na voljo tudi stojalo s tlačilko in orodjem za popravilo koles, vse te lokacije pa so varovane z video nadzorom.

Kolesarji imajo na področju železniške postaje Ljubljana tako sedaj na voljo skupaj 334 urejenih parkirnih mest za kolesa. Projekt sta sofinancirala infrastrukturno ministrstvo oz. direkcija za infrastrukturo. Na območju železniške postaje Ljubljana so uvedli tudi novo prometno ureditev, ki kolesarjem omogoča bolj varno uporabo površin na območju postaje, na novo pa so uredili tudi promet vstopa na glavno parkirišče za avtomobile, so dodali na SŽ.

NOVE KOLESARNICE PO CELOTNI SLOVENIJI

V okviru skupnega projekta ministrstvo, direkcija in podjetje SŽ-Infrastruktura sicer načrtujejo postavitev novih kolesarnic in parkirišč za kolesa na celotnem slovenskem železniškem omrežju, kar pomeni na 220 železniških postajah in postajališčih. Kot so pojasnili na SŽ, bo projekt financiralo ministrstvo za okolje in prostor iz sklada podnebnih sprememb. Tudi vsa ta na novo urejena parkirna mesta za kolesa bodo brezplačna za javno uporabo. Za zagotovitev večje dostopnosti javne železniške infrastrukture in izboljšanje konkurenčnosti storitev železniškega prevoza bodo zagotovili tudi površine namenjene izposoji in polnjenju električnih koles.

Poleg novih parkirnih mest za kolesa na območju železniških postaj in postajališč, SŽ-Potniški promet v skladu s sprejetim strateškim načrtom družbe izvaja aktivnosti vezane na digitalizacijo potniškega prometa. Uvedli so spletno in mobilno prodajo vozovnic, v uvedbi pa sta še postavitev kartomatov in opremljenost vlakov z brezžičnim internetom.