Akcija Ptice okoli nas poteka tudi letos, in sicer od ponedeljka, pa vse tja do nedelje, 27. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji, so sporočili z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPS). Lani je v akciji sodelovalo kar 1.442 opazovalcev, ki so sKupno našteli 16.198 ptic. 

KAKO SE LOTIMO OPAZOVANJA?

To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca.

“Za sodelovanje potrebujete pol ure časa, nekaj dobre volje in priostreno oko in/ali ušesa. Priporočamo tudi uporabo kakšnega priročnika, beležke in daljnogleda, vendar bo tudi brez tega šlo. Vse je odvisno od tega, kako se na sodelovanje pripravite,” povedo na DOPPS, ki so za opazovalce pripavili tudi nekaj pripomočkov, ki lahko olajšajo prepoznavanje in beleženj ptic. Med njimi je npr. Priročnik za prepoznavanje ptic.

Seveda pa je ob teh zimskih temperaturah važno tudi, da ptice krmimo, saj računajo na našo pomoč.