Trbovlje že dolgo niso več rudarsko mesto. Poleg novih tehnologij, ki se razvijajo, daje občina vedno več poudarka tudi kulturi.

 

V četrtek je svoje staro mesto pred Zasavskim muzejem Trbovlje zopet zasedel obnovljeni kip Boj proti Orjuni. Bronastemu kipu, težkemu nekaj ton, je bilo nujno potrebno obnoviti podstavek, hkrati pa so izkoristili priložnost in kip očistili, rekonstruirali poškodovano patino in ga zaščitili s mikro kristaliničnim voskom. Restavracija kipa Boj z Orjuno bo zaključena, ko bodo zapolnili še fuge na dnu torej, ko bo to dopuščalo vreme.

Včeraj pa se je iz delavnice na Špicberg podal tudi Prometej – 8 metrov visoka skulptura, delo akademskega kiparja Zorana Pozniča. Umetniška skulptura upodablja rudarja in je narejena iz jamskega železa. Prometejevo srce pa še ne sveti – notranja umetna svetloba in laserski žarek, ki bo usmerjen prek trboveljske doline v rudarski grb na stolpu rudniškega jaška na “Guojdi” pa naj bi bil pripravljen do 4. decembra, ko goduje sv. Barbara, zavetnica rudarjev. Žal pa bo kip ostal ovit v folijo predvidoma do spomladi oziroma do takrat, ko bodo sproščeni ukrepi glede koronavirusa in se bodo ljudje lahko zbrali na otvoritvi.