Danes se pričenja TEDEN OTROKA, ki ga ZPMS organizira že od davnega leta 1954. Njegova osrednja tematika je tokrat kakovostno preživljanje prostega časa in tudi letos Zveza prijateljev mladine Slovenija predstavlja številne različne razvedrilne programe v vseh večjih krajih po državi, za kratkočasenje otrok v Zasavju pa bo poskrbelo DPM TRBOVLJE, ki bo v soboto 6. oktobra organiziralo kostanjev piknik.

“Prosti čas je čas, ki si ga otroci organizirajo po svoje in sami poiščejo tisto kar jih navdušuje in veseli, obenem pa mora njihov prosti čas zajemati tudi počitek” poudarjajo na ZPMS.

 

Ker živimo v dobi moderne tehnologije in hitrega interneta, vse več otrok in mladih preživlja svoj prosti čas pred računalniki ter pametnimi telefoni, kar se kaže tudi v vse pogostejših spletnih zlorabah mladoletnikov na družabnih omrežjih. Zato je zagotovo bistvenega pomena tudi vzpostavitev zaupanja med otroki in starši. Pomembno je, da otroke spodbujamo k aktivnemu preživljanju prostega časa, predvsem k aktivnostim na prostem, ki vljučujejo tudi igro in komunikacijo s sovrstniki, saj otroci preko samostojne igre krepijo komunikacijo in druge socialne veščine, ki so ključne za njihov celovit čustveni in socialni razvoj. Preko igre otroci spoznavajo tudi družbene vrednote.

Čas za počitek in prosti čas najmlajšim priznava tudi konvencija o otrokovih pravicah.

 

V tem tednu tako za spodbudo otrokom, staršem in vsem, ki delajo z najmlajšimi, po vseh večjih krajih v Sloveniji društva ZPMS pripravljajo ogromen izbor aktivnosti, kot so ustvarjalne delavnice, gledališke in filmske predstave, predstavitve različnih poklicev, pa tudi ogled ljubljanske reševalne postaje in gasilske brigade. Posebno poslanico pa je ob TEDNU OTROKA spisal Feri Lainšček.

 

vir: STA, DPM Trbovlje