Slika je simbolična

Včeraj se je končala izjemna kolesarska preizkušnja, Tour de France 2022. Le najboljši kolesarji vsega sveta so se med 1. in 24. julijem pomerili na zahtevnih 21. etapah med Københavnom in Parizom v skupni dolžini 3328 km.

Zmagovalec letošnjega Toura in nosilec zmagovite rumene majice je Jonas Vingegaard, član ekipe Jumbo Visma, ki je pot prevozil v 79 urah, 33 minutah in 20 sekundah, na drugo mesto je na cilj pripeljal slovenski kolesarski as Tadej Pogačar, z zaostankom za vodilnim le 2 minuti in 43 sekund, na tretjem mestu pa je Geraint Thomas z zaostankom 7 minut in 22 sekund.

23-letni Tadej Pogačar, ki je Tour osvojil v letih 2020 in 2021, letos ni imel toliko sreče. Osvojil je tri etape, pa vendar mu je v skupnem seštevku pripadla bela majica za najboljšega mladega kolesarja.

Zeleno majico nosi vodilni kolesar v točkovanju dirke Tour de France in letos je to Wout Van Aert. Van Aert, ki sicer vozi za klub Jumbo Visma, pa je osvojil tudi naziv najbolj borbenega kolesarja na letošnji dirki po Franciji.

Pikčasto majico kolesarske dirke pa je letos kot najboljši hribolazec dirke oblekel zmagovalec dirke Jonas Vingegaard.

Zasavski kolesarski as Primož Roglič dirke po Franciji letos ni končal. Po poškodbah in padcu v 5. etapi je dirko predčasno zapustil pred 15. etapo.

Čestitke Tadeju in vse dobro Primožu, da si bosta nabrala moči pred naslednjo veliko kolesarsko preizkušnjo – Vuelto v Španiji.