Trboveljčanka Ema najboljša govorka v kategoriji Angleščina kot tuji jezik

Debaterstvo je aktivnost, ki jo v obliki debatnih klubov izvajajo mladi širom sveta. Klubi se ustanovijo povsod tam, kjer se skupina mladih odloči debatirati. V Sloveniji večina debatnih klubov deluje v okviru šol in fakultet, mladi pa se pod vodstvom mentorja  seznanjajo z osnovami debatne teorije, izvajajo različne vaje, razpravljajo in se pripravljajo na debatne turnirje.
In na enem takih turnirjev, ki se je zaključil pred nekaj urami, je sodelovala tudi slovenska nacionalna ekipa. Na 5. mednarodnem online srednješolskem debatnem turnirju, Doha, Katar, so sodelovale nacionalne ekipe iz 36 držav v angleškem delu in nacionalne ekipe iz 39 držav v arabskem delu turnirja.
SLOVENSKA NACIONALNA EKIPA v sestavi Ema Gospodarič, Ana Mencin, Maša Cvetežar, Živa Hrovatin in Nejc Škoberne se je na tem mednarodnem turnirju uvrstila v OSMINO FINALA. V prvih petih debatnih krogih je ekipa debatirala proti Ugandi, Taivanu, Poljski, Južni Afriki in Šri Lanki.
Debatirali so  impromptu, kar pomeni, da so imeli časa za pripravo na debato 30 minut, debatne trditve pa so bile naslednje:
THW ban job applicants from disclosing the name of the university that issued any degrees they may hold.
TH Opposes cancel culture.
THW lift patents on all green technology.
THBT the international community should militarily intervene in Myanmar to overthrow the junta.
THS protectionist measures (e.g. subsidies for local industries, import taxes on foreign products, etc) in developing countries.
Slovenska nacionalna debatna ekipa  je na turnirju ponovno dosegla velik uspeh,  čeprav je v osmini finala žal izgubila proti Taivanu. Trboveljčanka EMA GOSPODARIČ, dijakinja Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, je bila najboljša govorka v kategoriji Angleščina kot tuji jezik, njena kolegica iz slovenske ekipe ŽIVA HROVATIN pa 5. najboljša govorka v kategoriji Angleščina kot drugi jezik.
V finalu so v debatni trditvi THBT post-colonial states should not form national identities around their resistance against their colonial masters Filipini premagali Južno Afriko.
Posnetke nekaterih debat – posebej priporočamo debate med Slovenijo in Taivanom ter četrtfinalne in polfinalne debate – si lahko ogledate na https://www.facebook.com/events/772409690322629

Iskrene čestitke Emi in Nejcu za njun doprinos k slovenskemu uspehu na mednarodnem turnirju, Maši pa še posebej za njen osebni dosežek.