Kljub nasprotovanju opozicije in tamkajšnjih gasilcev je trboveljski občinski svet prejšnji teden potrdil sklep o prenehanju delovanja Gasilskega zavoda Trbovlje, kar pa po zagotovilih županje ne pomeni tudi ukinitve trboveljske poklicne gasilske enote. Ta naj bi poslej delovala v sklopu Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-mesto. Kaj to pomeni za gasilce? Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek je na nedavni novinarski konferenci celo dejal, da je napad vodstva občine na trboveljske poklicne gasilce tudi napad na vse poklicne gasilce v Sloveniji.

Po besedah David Švarca, sekretarja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ki je opisal načrt Gabričeve, naj bi prostovoljna gasilska enota delovala v dveh izmenah; in sicer od 6. do 22. ure. V nočnem času in ob vikendih ter praznikih bi bili dežurni prostovoljni gasilci, poklicni pa v pripravljenosti na domu. To bi po njegovih besedah pomenilo poseg v prosti čas in družinsko življenje poklicnih gasilcev. Trenutno poklicni gasilci delajo 24 ur vsak dan v tednu, ponoči pa je ob poklicnem gasilcu dežuren tudi prostovoljni gasilec. Po Švarčevi oceni bi takšen način dela na več minut zagotovo podaljšal izvozni čas gasilcev. Zdaj znaša eno minuto. Gabričeva na gasilcih varčuje že dalj časa, trboveljska občina je leta 2015 gasilcem iz proračuna namenila 783.000 evrov, lani pa le še 618.000 evrov. 

GASILCI SO SE UPIRALI, A ZAMAN

Gasilci so na nesprejemljvo ravnanje županje opozorili že 18. aprila, ko so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so nasprotovali načtom Gabričeve po ukinitvi poklicne gasilske enote, ki jo je napovedala za 1. januar 2020. Županji naj bi tudi v začetku aprila poslali dopis, v katerem so zapisali, da so proti nižji kakovosti požarne varnosti v občini, v njem pa izrazili pričakovanje, da bo župana dojela, da so njene poteze škodljive in da bo od njih odstopila. Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek pa je celo ocenil, da je napad Gabričeve na trboveljske poklicne gasilce tudi napad na vse poklicne gasilce v Sloveniji. Če bo prišlo do ukinitve trboveljske poklicne gasilske enote, potem bo po Ogrizkovih besedah prenehala veljati koncesija za tehnično reševanje v prometnih nesrečah, ki jo enota ima za celotno Zasavje.

Predlaganemu sklepu so nasprotovali v svetniških skupinah SDS, Liste DNK Trbovelj, Levice in DeSUS, a jih je 14 svetnikov županjine liste preglasovalo, medtem ko so se svetniki SD vzdržali. Svetniki so bili z gradivom seznanjeni šele na seji, ko so z omenjeno točko razširili dnevni red.

Iz svetniške skupine SDS so sporočili, da so opozicijski svetniki v dolgi razpravi opozarjali predvsem na to, da gre za prehitro potezo županje. Ta naj nikoli prej ne bi opozarjala na veliko število nadur, ki naj bi bile največji problem in povod za ukinitev zavoda. Vendar je Gabričeva vztrajala na stališču, da je prostovoljno gasilstvo v Trbovljah zastalo na račun poklicnih gasilcev in da je čas za reorganizacijo. “Žal je tudi tokrat glasovalni stroj naredil svoje, mi pa samo upamo, da ne pride do kakšnih hujših nesreč, ko se bodo krivci za ukinitev javnega zavoda zavedli svojih dejanj, a bo žal prepozno. Do takrat pa kličemo na pomoč,” so še sporočili iz opozicijske SDS.