Občina Trbovlje svoje gasilce posodobila z brezpilotnim zrakoplovom – dronom

vir: občina Trbovlje

Konec lanskega leta so trboveljski gasilci postali sodobnejši, kajti v uporabo od občine Trbovlje so prejeli novo pridobitev – dron, ki za gasilce in tudi civilno zaščito pomeni veliko pridobitev.

vir: občina Trbovlje

Občina Trbovlje je obvestila javnost, da je vodstvu in poklicnim gasilcem Gasilskega zavoda Trbovlje uradno predala dron. Gre za pomembno pridobitev, ki bo gasilcem v veliko pomoč pri iskanju pogrešanih oseb na težko dostopnih terenih ter pri obvladovanju večjih požarov v naravi, civilna zaščita pa ga bo lahko uporabljala kot pomoč pri ugotavljanju posledic in sanaciji številnih naravnih nesreč kot so zemeljski plazovi, podori, vremenske ujme, žled, suša in podobno, še sporočajo.

Gre za revolucionaren dron Quadrokopter DJI Phantom 4PRO, ki je opremljen z najnovejšo tehnologijo in je ustrezen za vsakega uporabnika.

Cene takšnih brezpilotnikov na trgu so od 1.700 do 2.000 evrov, odvisno od kakovosti in količine opreme.

Lastnosti drona DJI Phantom 4PRO

  • Avtomatično izmikanje oviram
  • Sledenje objektom z uporabo tehnologije ActiveTrack
  • TapFly funkcija omogoča upravljanje kvadrokopterja z dotikom zaslona pametne naprave
  • “Smart Return Home” funkcija omogoča, da se kvadrokopter avtomatično vrne k upravljavcu in se izogne oviram na poti
  • Do 28 minut letenja in 5 km razdalje upravljanja
  • Doseže do 72 km/h hitrosti
  • Vgrajen gimbal (kardanski stabilizacijski sistem) za stabilizacijo kamere in ustvarjanje boljših nemotenih posnetkov
  • Optimiziran “Vision Positioning System” poviša pozicijsko višino do 10m

Poleg visokokvalitetnega HD snemanja ima dron tudi možnost fotografiranja v različnih načinih, hitrostih in velikostih z zadovoljivo količino prostora za shranjevanje posnetkov in fotografij.

Ker je uporaba tovrstnega brezpilotnika v reševalnih situacijah, v kakršnih se znajdejo gasilci zahtevna in od uporabnika terja znanje ter izkušnje, se bodo v začetku januarja štirje delavci Gasilskega zavoda Trbovlje in Civilne zaščite Trbovlje začeli usposabljati za uporabo drona.