V bazenu  Kopališča Tivoli v Ljubljani  je potekalo zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, katerega so se od 27 klubov s 376  plavalci udeležili tudi 4 plavalci trboveljskega kluba – brata Žiga in Tilen Šintler, Tim Dolanc ter Nika Todorovič.

Pogoj za udeležbo na prvenstvu so bile odplavane norme – časi, potrjeni s strani strokovnega sveta. Doseganje norm je za trboveljske plavalce oteženo, saj vemo, da plavalci zaradi finančnih omejitev začenjajo z vodnimi treningi v Hrastniku takrat, ko so prva tekmovanja že na sporedu in morajo zato nadoknaditi zaostanek v količini treningov. Tudi tekem v zimski sezoni so imeli člani polovico manj (mlajši so imeli 10 tekem, člani le 5) od tega dve celo v 50 metrskem bazenu. Kljub slabšim pogojem za trening v primerjavi s plavalci iz Raven, Ljubljane, Radovljice, Kopra in še kje, pa obveznostim v šoli in službi so se Žiga, Tilen, Nika in Tim uvrstili na finalne nastope.

Foto: PK Rudar Trbovlje

V štirih dneh tekmovanj  sta se najbolj izkazala Tim Dolanc, ki se je z občutno popravljenimi osebnimi rekordi približal finalom v absolutni konkurenci, ter Žiga Šintler, ki se je z dosežkom pod eno minuto na 100 metrov mešano vpisal v anale nesmrtnih trboveljskih plavalcev. Njegov dosežen čas 0:59:59 bo za prihodnje generacije še dolgo nedosegljiv. Starejši plavalci so tako s samo uvrstitvijo na državno prvenstvo in  odplavanimi osebnimi rekordi glede na podpovprečno  kilometrino dosegli zastavljene cilje. Še enkrat pa je Ob tej priložnosti je potrebno pohvaliti vse plavalce Plavalnega kluba Rudar Trbovlje, saj v nemogočih razmerah bijejo boj s konkurenco in nezavidljivimi pogoji za trening.

Mlajši dečki in deklice, ter dečki in deklice so tekme zimskega državnega prvenstva odplavali v Kranju. Med 260 mladimi plavalci iz 26 klubov Slovenije, ki so izpolnjevali predpisane norme za to prvenstvo, so se prvenstva iz trboveljskega plavalnega kluba udeležili Ariana AgrežMojca in Špela Oberžan ter fanta Taj Zupančič  in Jan Lah Škrbec.

Brina Rozina, Tinkara Lavrič, Sara Isakovič ter Pia Lah Škrbec se tekmovanja kljub izpolnjenim normam niso udeležile.

Foto: PK Rudar Trbovlje

V tridnevnem tekmovanju naši plavalci niso razočarali. Ariana Agrež se je v vseh nastopih uvrščala med najboljše in si priplavala priznanja za 2. mesto  na 50 metrov prsno ter 3. mesto na 100 m prsno in 50 m delfin. Na 200 m prsno, kjer bi ravno tako osvojila 3. mesto, je bila diskvalificirana iz neznanega razloga, odlična pa je bila tudi na 50 m prosto  in 100 m prosto, kjer je osvojila 4. oziroma 5. mesto. Fanta Taj in Jan sta popravljala osebne rekorde. Taj Zupančič je s svojimi uvrstitvami nakazal bero medalj v prihodnjem letu, ko bo starostno izenačen s svojimi konkurenti.

Foto: PK Rudar Trbovlje

Plavalci sedaj odhajajo na zaslužen odmor, a pravega počitka si ne smejo privoščiti, saj se kmalu  nadaljujejo tekmovanja v 50 metrskih bazenih. V prihodnosti bo potrebno vsekakor razmišljati o daljših tekmovalnih disciplinah, za katere pa bo potrebno tudi več treningov z večjo obremenitvijo. Pokriti bazen v Trbovljah bi bil zato več kot dobrodošel!