Od petka do nedelje je na Ravnah potekalo državno prvenstvo v plavanju za kategorijo dečkov in deklic. 180 najboljših plavalcev in plavalk  iz 23 slovenskih klubov je bilo na preizkušnji med nasprotniki in vremenom, ki je dodobra krojil urnik samega tekmovanja. Prvenstva so se udeležila vsa dekleta Rudarja, saj so si nastop zagotovila s predhodno odplavanimi normami.

Ariana Agrež, doslej nosilka uspehov Rudarja, je zbolela za respiratornim virusom teden dni pred prvenstvom, a se je prvenstva kljub temu bolna vseeno udeležila. Stisnila je zobe in v svojem prvem nastopu osvojila zlato na 200 mešano, premagala bolečino in z omejenimi sposobnostmi  pripomogla k ekipnem uspehu plavalk Rudarja v štefeti 4 x 200 prosto. Finalni razplet je prinesel  “Rudarjevkam” v postavi Mojca Oberžan, Pia Zore, Inja Zupančič in Ariana Agrež drugo mesto, kar je bila velika senzacija. Z osvajanjem zlata v posamičnih nastopih pa je začela že Pia Zore, ki je bila suverena v prvi disciplini na 400 prosto, kjer je kar za 3 sekunde premagala prvouvrščeno iz predtekmovanj. Po odplavanem finalu in prvem mestu na 400 prosto je nastopila tudi na 100 hrbtno, se uspešno borila in kljub utrujenosti osvojila novo medaljo, bronasto.

V drugem dnevu se je prva pomerila s konkurentkami Ariana na 200 metrov prosto, a je že prišla do izraza omenjena okužba, ki ji je preprečila novo zmago. Osvojila je drugo mesto in dokazala, da v njej bije srce levinje. V finalu na 100 metrov delfin sta nastopili tudi Mojca in Špela Oberžan, ki sta osvojili šesto in sedmo mesto. Na 200 metrov hrbtno pa je prevlado v daljših disciplinah zopet prikazala Pia in za 2 sekundi premagala drugouvrščeno. Na 400 metrov mešano, kjer je Ariana zaradi težav morala odpovedati nastop, pa sta odlično odplavali Mojca in Špela in z osebnima rekordoma osvojili šesto in sedmo mesto. Tu si je Špela tudi priplavala 3. mesto v mlajšem letniku.

Nedelja pa je poleg sonca prinesla tudi nove uspehe trboveljskih plavalk. Najprej so pred uradnim začetkom tretjega dela plavale prestavljeno štefeto iz sobote 4 x 100 prosto, kjer so bile na žalost četrte, a je rahel grenak priokus s suvereno zmago pregnala Pia Zore z zmago v najdaljši ženski disciplini na 800 metrov prosto, na najkrajši razdalji hrbtnega sloga pa je bila četrta. Na 200 metrov delfin, kjer je bila Ariana prva favoritkinja, a ni nastopila,  sta jo odlično nadomestili sestri Oberžan. Mojca je postala viceprvakinja, Špela pa je osvojila nehvaležno 4 mesto, a ji je pripadlo 3. mesto v mlajšem letniku. Za uspešen zaključek prvenstva pa je poskrbela štafeta 4 x 100 metrov mešano v postavi Pia Zore, Špela in Mojca Oberžan ter Ariana Agrež, ki je v odličnem vzdušju na tribunah in pravem boju osvojila 3. mesto. Pred začetkom finala pa je potekala tudi slovesna podelitev priznanj v razvrstitvi Razvojnega pokala, kjer so bila dekleta, kljub manj nastopom v predpisanem programu odlično uvrščena, skupno pa na 8. mestu med 24. klubi. Pohvaliti pa je treba tudi odlično plavanje Inje Zupančič v štafeti 4 x 200 metrov prosto in uvrstitve v finale na 400 metrov prosto ter Noemi, ki se je – kljub pomanjkanju treningov – uvrstila v finale na 200 metrov prsno z občutno popravljenim osebnim rekordom.

Državna prvenstva pa se z kadeti, mladinci in člani zaključujejo ta vikend v Kranju, kjer se bosta za najvišja mesta borila Taj Zupančič in Teja Zore.

Iskrene čestitke mladim plavalkam za osvojene medalje in držimo pesti za Taja in Tejo – o njunih dosežkih pa bomo še poročali.

 

Foto: Arhiv Plavalnega kluba Rudar Trbovlje