Trboveljski sovozači je iniciativa, ki je na pobudo Tjaše Šuligoj nastala kot odziv na problematiko občanov, ki se vsakodnevno vozijo v službo oziroma šolo v drugo regijo z vlakom in se srečujejo s (pre)zasedenimi parkirišči na železniški postaji Trbovlje, (ne)usklajenimi voznimi redi vlakov in avtobusnih prevozov, ter zamudami javnega potniškega prometa.

Namen skupine sovozačev je ustvariti skupnost, s katero bi zmanjšali število avtomobilov na železniški postaji tako, da bi se občani in občanke v skupini dogovarjali za skupne prevoze do železniške postaje in potem nazaj do doma, saj je praksa pokazala, da se veliko občanov na železniško postajo pripelje samih. Prav tako je namen skupine, zlasti v primeru neusklajenih voznih redov in zamud potniškega prometa, obuditev solidarnosti s prostovoljnim ustavljanjem osebnih vozil potnikom, ki na avtobusnih postajah čakajo na prihod avtobusa in nudenjem brezplačnega prevoza po poti, ki jo voznik osebnega vozila opravi v vsakem primeru.

Ker je skupina zaenkrat znana predvsem na Facebooku in preko prakse, ki se je v tem času že vzpostavila na železniški postaji med občani preko ustnega izročila, še vedno pa ostaja mnogo ljudi, ki za pobudo ne vedo, pobudnica akcije Tjaša Šuligoj pripravlja prijavo na projekt. V primeru uspeha na razpisu bi pridobljena sredstva namenili za dodaten razvoj pobude, razvoj grafične podobe, deljenje letakov, promocijo in prepoznavnost, saj idej za izboljšavo predloga ostaja še veliko. Za prijavo na projekt potrebuje sodelovanje mladih od 18 – 30 leta starosti, pri čemer je zaželeno, da so seznanjeni z omenjeno problematiko. Zaradi vsesplošne preobremenjenosti in časovne stiske zadolžitve pri projektu ne bodo pretirane, ampak povsem prilagodljive obveznostnim posameznika ter njihovi želji pri vzpostavljanju sprememb v lokalnem okolju.
Vabljeni vsi zainteresirani, ki izpolnjujete pogoje in želite sodelovati pri kreiranju sprememb, da posredujete kontaktne podatke oziroma dodatna vprašanja na e-naslov [email protected]. Vsi tisti pa, ki ne spadate v omenjeno starostno kategorijo, pa ste naprošeni, da posredujte informacijo mladim, ki bi jih to utegnilo zanimati, oziroma realizirajte pobudo v praksi.
Skupaj zmoremo več za boljše življenje!