Foto: arhiv Savus

Danes se bo globoko pod zasavskim površjem spet dogajalo. Jamatlonci bodo že šestnajstič zavzeli rudnik sredi Slovenije. Ali bodo cca. 5,5 km dolg rudniški rov med Trbovljami in Hrastnikom pretekli ali prehodili, se bo 46. prijavljenih ekip odločalo po svoji energiji, ki jo bodo nedvomno imeli s sabo na tej zanimivi poti. Ekipe bodo morale premagati okrog 14 ovir, pri tem pa jim pomagajo bivši rudarji in jamski reševalci. Seveda kot je za jamske rove značilno, jih bo gotovo na poti pričakal tudi Perkmandeljc, zato se lahko nadejajo prav posebnega krsta. Po končani jamski preizkušnji pa sledi še tekmovanje v najboljši neolimpijski športni disciplini – metu “bata škornja rikverc v kuolmkišto”. 

 

Zbor jamatlonskih ekip in prevzem startnih številk v  kompresorski postaji bivše RTH v Hrastniku bo med 10. in 11. uro, ob 11h bo tekmovalcem predstavljena proga in varnostni ukrepi. Startno mesto je na Ajnzerju v Trbovljah in do tam je organiziran prevoz z avtobusi; sledi start poletnega jamatlona ob 12. uri

 

Na aktivnost v “jami” se je treba tudi primerno pripraviti – imeti morate primerno obutev (pohodni čevlji) in obleko (dolgi rokavi in dolge hlače bodo prav prišle), ne pozabite pa tudi na čelado in naglavno svetilko.

Po končanem Jamatlonu sledi še zabavni del – knapovska malica in nastop pevskega zbora Osnovne šole Tončke Čeč. Čisto na koncu pa bodo podeljene še nagrade s prav zanimivimi imeni – Herc šafla za najbolj srčno ekipo, Dritl kumarati za najbolj tovariško ekipo, Ohter prtija za najbolj izviren naslov ekipe in nagrade še štirim ekipam za skoraj najbolj izviren naslov ekipe, Lerhajer za najmanj izkušenega udeleženca in Lerhajerca za najmanj izkušeno udeleženko, Pik as za najbolj izkušenega udeleženca in Domfrca za najbolj izkušeno udeleženko, Krajcnga za udeleženca iz najbolj oddaljenega kraja, Luftrajder za najbolj simpatičnega udeleženca in Jamska kura za najbolj simpatično udeleženko ter Hoznšajzer – Perkmandeljčevo priznanje za najbolj prestrašenega udeleženca. Poleg tega bodo nagrajeni še trije najbolj uspešni metalci bata škornja rikverc v kuolmkišto in pet ekip, ki se bodo najbolj približale povprečnemu času vseh ekip na Jamatlonu. 

Organizator dogodka je Zavod Savus v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje-Hrastnik in KRC Hrastnik, pokrovitelji  pa Slovenska turistična organizacija, Eles, Intersport, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Dewesoft, Nomago, Zavarovalnica Triglav, Lekarna Pušnik, Spektra 9, Lidl, TKI Hrastnik, Steklarna Hrastnik, Telekom Slovenije, Je&Gr, KRC Hrastnik, Thermana Laško, Vzajemna, GZS Zasavje, Rebrebu, Energijski nasad Sončna posest Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje, Terapevtski zavod Pokrov dom, Marko Premec Dol pri Hrastniku in RTH.