Trganje zaščitenih spomladanskih zvončkov vas lahko drago stane

Zadnji teden že diši po pomladi, ptički nam pojejo, narava se prebuja in z njo na plan kukajo tudi prve cvetlice. Zvončki, ti belocvetni znanilci pomladi in trajnice iz družine narcisovk so pravi mali zaklad Slovenije. Pa vendar nas prekomerno nabiranje in trganje le teh, pa še nekaterih drugih spomladanskih cvetlic lahko drago stane. 

Če bi svoj dom radi okrasili s šopkom belih zvončkov, je te dni pravi čas za njihovo nabiranje, vendar previdno: Pri navadnih zvončkih ni prepovedi nabiranja za nadzemne dele rastline, razen semen oziroma plodov, medtem ko pri velikem zvončku, ki ga drugače imenujemo tudi kronica, gozdni zvonček ali zlati zvonček, pa tudi cerplen, velja, da je izjemno redek in da je dovoljeno je trganje njegovih nadzemnih delov, pa še to v omejenih količinah.

Tudi pri nabiranju širokolistne in bodeče lobodike, navadnega pasjega zoba, arnike in zimzelenega gornika velja posebna uredba. To so rastline, ki spadajo med zavarovane rastlinske vrste, dovoljeno pa jih je nabirati samo za osebne namene, kar pomeni le število rastlin, ki jih lahko držimo med palcem in kazalcem.

Če vas inšpektorji zasačijo z večjo količino vam grozi globa od 100 do 300 evrov. Če se pravna oseba ali podjetnik, pa lahko prejmete tudi do 10 tisoč evrov kazni. Globe spadajo v zakon o ohranjanju narave.