Na območju zagorske občine bo letošnja pomladna čistilna akcija potekala med 25. marcem in 1. aprilom. Zaradi epidemije koronavirusa bo le-ta prilagojena ukrepom za preprečevanje širjenja okužb in zato občane naprošajo, da se urejanja in čiščenja brežin ob cestah in vodotokih, sprehajalnih poti, gozdnih in travnatih površin in druge okolice lotijo posamično ali v ožjem družinskem krogu ter pri tem upoštevajo vse zaščitne ukrepe. Kot pretekla leta lahko zaščitne rokavice in vrečke za odpadke po predhodni napovedi, prevzamejo na svoji krajevni skupnosti, oziroma – če to ne bi bilo mogoče, v avli Občine Zagorje ob Savi v času uradnih ur. V času akcije bo organiziran tudi dodaten odvoz odpadkov, ki bodo zbrani na ekoloških otokih.

Letošnja čistilna akcija v Zagorju je namenjena tudi bogatitvi okolja z novimi zasaditvami avtohtonih medovitih sadnih vrst ter spodbujanju samooskrbe s hrano, zato bo občina prvim 110. občanom, ki bodo na naslov [email protected] predhodno posredovali datum in lokacijo čistilne akcije, nato pa še fotografijo, kjer bo razvidna njihova udeležba na akciji, podarila ekološko pridelano sadiko sadnega drevesa.  Prevzem sadik v drevesnici bo mogoč predvidoma do 5. aprila 2021, natančnejša navodila za prevzem, sajenje in vzgojo dreves bodo nagrajenci dobili naknadno.

 

Na Občini Trbovlje pa menijo, da če bi vsak občan Trbovelj pobral eno vrečko smeti, bi lahko skupaj zbrali več kot 48 ton odpadkov, ki onesnažujejo okolje. 

Letošnja čistilna akcija #OčistimoTrbovlje bo – tako kot v Zagorju, potekala v soboto, 20. marca 2021 in sicer v dopoldanskem času do 14. ure. V primeru slabega vremena, bo čistilna akcija v Trbovljah prestavljena na soboto, 10. aprila 2021. Tudi Občina Trbovlje vse občane prosi, da se na čistilno akcijo odpravite individualno oziroma v krogu družine ali pa v manjših skupinah in da na čistilni akciji spoštujejo vse veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Udeleženci čistilne akcije naj salonitk in nevarnih odpadkov ne pobirajo, temveč o njih in o lokaciji obvestite Javno podjetje Komunala Trbovlje, ali pa organizatorja čistilne akcije, ki bo poskrbel za odstranitev nevarnih odpadkov.

Pobrane smeti boste do 14. ure lahko odložili na določenih točkah, kjer bodo postavljeni zabojniki in urejena odlagališča:

 • Na Dobovcu pri trgovini (postavljen bo zabojnik),
 • Pri Gasilskem domu Klek (postavljen zabojnik),
 • Na odseku pod gostilno Jager (postavljen zabojnik),
 • Na Čečah pri cerkvi sv. Katarine (postavljen zabojnik),
 • Čeče Ostenk (postavljen zabojnik),
 • Pri smučišču Medvednica, kjer je že vzpostavljen ekološki otok (postavljen zabojnik),
 • Na zbirnem centru Neža,
 • Na asfaltiranem parkirišču pri Kipah,
 • Na križišču na vrhu Žabjeka,
 • Na parkirišču nad odcepom proti Retju,
 • Ob križišči pri mostu čez Savo proti Kumu (ob vznožju ceste na Kum),
 • Na avtobusni postaji nasproti Kluba Mesečina,
 • Pri kamnolomu v Bevškem.

Za sodelujoče na čistilni akciji pa so pripravili tudi nagrade. Na družbenih omrežjih Facebook in Instagram bo potekal foto natečaj na tematiko čiščenja Trbovelj. Če želite sodelovati na natečaju, objavite fotografijo čiščenja svoje okolice na Facebooku ali Instagramu in pri tem uporabite ključnik #OčistimoTrbovlje, lahko pa svojo fotografijo pošljete tudi na e-naslov: [email protected]. Zmagala bo tista fotografija, ki bo na najbolj izviren in kreativen način prikazala, da ste pomagali očistiti trboveljsko občino. Najboljše tri bo tričlanska komisija nagradila z nagrado – prva nagrada je prenosni računalnik, druga tiskalnik in tretja zvočniki, prav vsak udeleženec čistilne akcije pa bo prejel majico.

Zaradi lažje organizacije, je prijava na čistilno akcijo priporočljiva; to pa storite tako, da do 15. marca 2021 izpolnite naslednji obrazec: http://bit.ly/3pPpnEs.

S čistilno akcijo lahko torej naredite nekaj dobrega za naravo in lepše mesto, v katerem živite. Tudi če v vašem kraju ni organizirana čistilna akcija, ne bo nič narobe, če očistite kakšen kotiček narave. Še najbolje pa je, če narave ne bi nihče smetil saj potem čistilne akcije sploh ne bi bile potrebne.